Acasă Actualitate Cinema Victoria din Elisabetin e gata de inaugurare. Sală cochetă pentru evenimente...

Cinema Victoria din Elisabetin e gata de inaugurare. Sală cochetă pentru evenimente culturale – Foto

DISTRIBUIȚI

Cinema Victoria a ajuns la finalul proiectului de reabilitare. Aproximativ două milioane de euro a costat refacerea completă a sălii din cartierul Elisabetin. Recepția oficială a cinematografului se va face în scurt timp, după obținerea unor avize de funcționare la DSP și ISU.

„După ani de zile în care timişorenii nu au avut ocazia să vină aici şi să vadă un film, în sfârşit, putem spune că în această primăvară o pot face din nou. Şi pe lângă filme, vor putea vedea şi spectacole, un concert, o expoziţie şi alte evenimente. Ce am vrut noi să rămână după Timişoara- Capitala Europeană a Culturii 2023 este această infrastructură pusă la punct. Aceasta este moşternirea, sigur, alături de celelalte cinematografe care se reabilitează. Victoria este gata, inaugurarea va avea loc în scurt timp. Nu am stabilit încă o dată, poate fi recepţionat oricând, însă mai avem nevoie de acele acte administrative, avize, de la DSP şi ISU. Dar în rest, totul e gata”, a declarat Anderka Iancea, purtătorul de cuvânt al Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara.

Victoria va avea rol de centru multifuncționar, pe lângă proiecții de film, urmând să găzduiască concerte, piese de teatru, conferințe și alte evenimente artistice.

Sala are 192 de locuri și este echipată după ultimele cerințe din punct de vedere al sistemelor de audio-video și lighting.

“Cinematograful este echipat din punct de vedere tehnic ca să funcţioneze ca o sală multifuncţională. Există două sisteme separate de sonorizare, unul specific calibrat necesarului de cinema, şi există un alt sistem de sunet pentru celelalte tipuri de nevoi de sonorizare, concerte, spectacole de teatru sau conferinţe. La partea de lumini, avem reflectoare folosite în mod convenţional la spectacole de teatru sau concerte live, dar şi echipament inteligente de tip <moving head>. Luminle ambientale fac parte din designul sălii, au şi funcţie de iluminare la coborârea treptelor, cât şi de arhitectură, nu sunt becuri, ci nişte benzi-led. Jumătate din scenă este hidraulică, pentru a permite personalului tehnic să fie mai eficient în montări-demontări. O zona de culise este gândită în spatele scenei. Videoproiectorul este unul special fabricat pentru cinematografe profesioniste”, a spus Lucian Pană, manager de infrastructură din cadrul Centrului de Proiecte.

Lucrările au costat în jur de 2 milioane de euro. 60 la sută sunt bani de la Primăria Timişoara, iar 40 la sută de la Guvernul României, ca finanţare pentru proiectul Timişoara 2023.

Vă reamintim, în anii ’90, după închiderea cinematografului, RADEF a închiriat spaţiul din faţă un centru medical. Aici a funcţionat ani buni laboratorul de analize a Centrului medical Dr.Golea. Între timp, sala cinematografului a fost transformată în depozit.

Dacia, Timiș, Studio, Freidorf și Arta, celelalte cinci săli recuperate de Primăria Timișoara la la RADEF, se află în diverse faze de modernizare.

Comentarii

comentarii