Acasă Actualitate CJ Timiș a finalizat investiția la extinderea și reabilitarea DJ 691, Timișoara...

CJ Timiș a finalizat investiția la extinderea și reabilitarea DJ 691, Timișoara – nod A1 Giarmata

DISTRIBUIȚI

Societatea care a preluat contractul de reabilitare și extindere a DJ 691, pe porțiunea dintre Timișoara și Giarmata, nod de urcare pe autostrada A1, au fost finalizate. Proiectul Consiliului Județean Timiș intră acum în etapa recepției.

Traseul, care traversează Dumbrăvița și Giarmata, facilitează legătura timișorenilor cu autostrada A1 și rețeaua de transport TEN-T și contribuie semnificativ la fluidizarea traficului spre și dinspre cele două comune periurbane. 

Proiectul a fost implementat în baza Contractului de finanțare din fonduri europene având o valoare totală de peste 135 de milioane de lei, aceasta fiind alocată din Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, din care suma eligibilă este de circa 105 milioane de lei. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș spune că 99% din banii europeni au fost utilizați, aceasta în ciuda problemelor foarte mari a proiectului, care a generat întârzieri serioase. În fapt, constructorul care a preluat contractul precedent eșuat, Stabag, a reușit în timp scurt să ducă la final investiția.

”DJ 691 este un drum foarte important atât pentru Timișoara cât și pentru localitățile din zona metropolitană. A fost o investiție greu de gestionat, dar am avut încredere, chiar după eșecul cu primul constructor, că Strabag va duce la bun sfârșit contractul și așa s-a și întâmplat. Oamenii deja văd beneficiile unei astfel de lucrări, realizată în timp record, după ce am eliminat blocajele moștenite. Proiectul DJ 691 este dovada că, cine are determinare și e interesat să rezolve problemele cetățenilor, poate reuși”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Constructor pentru ambele tronsoane a fost SC Strabag SRL, în calitate de antreprenor general. Lucrările au început cu Lotul 2, în aprilie 2023 și au fost încheiate după un an, în aprilie 2024. Modernizarea acestei secțiuni, delimitată la capete de Centura Timișoarei și Autostrada A1 (km 12+975) a presupus, dincolo de lucrările la partea carosabilă și executarea celor două benzi suplimentare, câte una pe fiecare sens, modernizarea sensurilor giratorii, realizarea iluminatului stradal, trasarea semnalizărilor orizontale și montarea celor verticale.  

Extinderea a necesitat și refacerea traversării la nivel cu calea ferată, precum și montarea unei bariere automatizate. În paralel, s-au realizat pista de biciclete și accesele către proprietăți. 

În ce privește Lotul 1, lucrările au început în prima parte din septembrie 2023 și s-au finalizat la jumătatea lunii aprilie 2024. Modernizarea porțiunii respective a inclus și extragerea unora dintre stâlpii care susțineau linia de troleibuz și înlocuirea lor cu 47 de stâlpi noi. De asemenea, s-a mai amenajat și sensul giratoriu de lângă centură, s-au asfaltat stațiile pentru mijloacele de transport în comun și s-au trasat marcajele rutiere necesare ghidării traficului în noile condiții.

Comentarii

comentarii