Acasă Actualitate CJ Timiș primește 21,9 milioane de lei din PNRR, pentru reabilitarea Castelului...

CJ Timiș primește 21,9 milioane de lei din PNRR, pentru reabilitarea Castelului Huniade

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș a semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Restaurarea obiectivului Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului”. Prin intermediul acestuia, Castelul Huniade din Timișoara primește 21.9 milioane de lei, bani din PNRR, acordați în vederea realizării de diferite lucrări la interior, dar și la fațada castelului.  Finanțarea e acordată pe Componenta C11. Turism și cultură.

Potrivit proiectului, se vor realiza următoarele categorii de lucrări: restaurarea zidurilor și tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare (cămășuieli) și zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatră naturală;  restaurarea tâmplăriei din lemn (uși și ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă; restaurarea decorațiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare. 

„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timișoarei are o istorie de probleme, însă, prin obținerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârșit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanțare în valoare peste 1 miliard de lei, un record în istoria Consiliul Județean Timiș. Am atras fonduri europene, facem investiții majore, suplimentăm constant bugetul județului cu diverse surse de finanțare și mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.

Comentarii

comentarii