Acasă Administraţie CJ Timiș refuză să cumpere cântare pentru măsurarea gabaritului vehiculelor care distrug...

CJ Timiș refuză să cumpere cântare pentru măsurarea gabaritului vehiculelor care distrug drumurile

DISTRIBUIȚI

bascula - cantar masiniAdministraţia judeţeană refuză să cumpere cântare pentru măsurarea gabaritului vehiculelor grele, care distrug drumurile judeţene în care s-au învestit sume serioase pentru reparaţii, a declarat marţi Marian-Constantin Vasile, consilier judeţean PNL, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

„Am depus zilele trecute, la Consiliul Judeţean (CJ) Timiş o solicitare pentru iniţierea unui proiect de hotărâre ce priveşte controlul circulaţiei vehiculelor pe drumurile judeţene. Şi asta pentru că în Timiş drumurile sunt deteriorate de multe ori de vehicule agabaritice care circulă ilegal. Se pare că nimeni nu doreşte cântărirea acestor vehicule, deşi este obligatoriu ca noi, cei de la CJ, prin Direcţia de Drumuri şi Poduri Judeţene (DDPJ), să administrăm în bune condiţii drumurile judeţene, ceea ce presupune şi componenta de verificare a maselor şi dimensiunea vehiculelor”, a afirmat Marian-Constantin Vasile.
Potrivit acestuia, construirea de la zero a unui singur kilometru de drum costă până la 500.000 de euro, iar reparaţia unui kilometru de drum ajunge la câteva sute de mii de lei.
El a dat ca exemplu drumul judeţean Făget (judeţul Timiş) – Săvârşin (judeţul Arad) şi cu podul situat pe el, care este deteriorat din cauza unor astfel de transporturi agabaritice. „Sunt tot felul de camioane care cară piatră şi depăşesc tonajul. Podul respectiv suportă 22 de tone, dar peste el trec maşini cu tonaj dublu şi treceau inclusiv mai multe camioane deodată. Podul a început să se fisureze, iar primarul din Făget a atras atenţia CJ că aceste lucruri nu pot continua (…)”, a spus Vasile.
Consilierul judeţean liberal a atras atenţia în plenul precedent al CJ, cerând cumpărarea unui număr de 5-6 cântare şi construirea unor platforme alveolare/parcări aferente, unde să poată fi cântărite camioanele.
„Există o Ordonanţă de Guvern (43/1997) cu norme de aplicare date în 2010, unde se stipulează foarte clar că noi, cei de la CJ, avem obligaţia să administrăm în bune condiţii drumurile, incluzând verificarea dimensiunilor şi a maselor vehiculelor care circulă pe ele. Eu, de când am venit pe acest mandat, din 2012, am tot auzit în CJ că nu putem cumpăra cântare. S-au prevăzut în buget banii pentru cântare, preţul fiind de 12.000 de euro. Nu e mult pentru un CJ care are alocat 116 milioane de lei pentru investiţii şi reparaţii ale drumurilor judeţene, iar platformele ar costa vreo 2 milioane de lei”, a detaliat Vasile.
În opinia sa, cele 5 cântare de verificare a tonajului camioanelor ar trebui amplasate la punctele de ieşire a drumurilor judeţene pe viitoarea autostradă.
„Nu ştiu de ce nu se doreşte. Pot face doar o supoziţie neoficială, şi anume că este dorită chestiunea aceasta. (…). Toată lumea e fericită că au motiv să bage periodic bani în reparaţiile de drumuri, în loc să le protejeze”, a concluzionat consilierul judeţean.

 

Comentarii

comentarii