Acasă Actualitate CJPC Timiș, în 2022: 5.087 reclamații, 2.207 controale, 870 amenzi în valoare...

CJPC Timiș, în 2022: 5.087 reclamații, 2.207 controale, 870 amenzi în valoare totală de 7 milioane lei

DISTRIBUIȚI

În cursul anului 2022, la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș, au fost înregistrate 5.087 reclamații, din care 233 au fost neîntemeiate.

În aceeași perioadă, comisarii CJPC Timiș au desfășurat 2.207 acțiuni de control, sancționând abaterile constatate cu: 870 amenzi contravenționale, în valoare totală de circa 7 milioane lei, 530 de avertismente  oprirea definitivă de la comercializare a unor mărfuri neconforme în valoare de aproximativ 1 milion lei.

Alin Mihai Gubandru, comisar șef adjunct al CJPC Timiș, a explicat că, în 2022, CJPC Timiș a efectuat, 223 acțiuni de control din totalul celor realizate doar pentru a monitoriza modul în care marile lanțuri de magazine respect legislația în vigoare, mai exact, cele aparținând lanțurilor: Mega Image, Penny, Profi, Lidl, Auchan, Kaufland, Carrefour, precum și 332 acțiuni de control la unitățile de alimentație publică, din județ, (restaurante,fast-food-uri,patiserii,brutării), în toate acestea fiind găsite nereguli.

În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat următoarele sancțiuni:

SUPERMARKETURI

190 amenzi contravenționale în valoare totală de peste 1,8 milioane lei 72 avertismente.

Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe în valoare de peste 200.000 lei închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 1 magazin, propunerea închiderii temporare a unității, pe o durată de la 6 luni la 12 luni, pentru 2 magazine și oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiețelor, pentru 20 de unități.

Pe alimentație publică  210 amenzi contravenționale în valoare totală de circa 2 milioane lei, 122 avertismente

Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:  oprirea  definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de peste 250.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru  55 unități  închiderea temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 10 unități.

Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, menționăm: comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate, comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj), comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai, nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C, conformă),utilizarea unor spații de depozitare neigienizate, comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat, nerespectarea temperaturii de depozitare la produsele alimentare comercializate în spațiile frigorifice,comercializarea unor produse fără a avea pe etichete informațiile traduse în limba română,comercializare unor produse fără a oferi consumatorilor certificate de garanție, comercializare unor produse nealimentare cu certificat de garanție neactualizat,  nerespectare condițiilor de depozitare, comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită, comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte, comercializarea unor produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind mențiunea “produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat, utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre, utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse, existența unor insecte vii în spațiul de preparare și coacere, folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, folosirea unui bloc alimentar neigienizat corespunzător cu strat de grăsimi gros, igrasie, prezența muștelor pe alimentele în curs de preparare și existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare – a concluzionat

Gubandru Mihai Alin, comisar șef adjunct al CJPC Timiș, joi 29 decembrie 2022, cu prilejul bilanțului de sfârșit de an.

 

Comentarii

comentarii