Acasă Actualitate CJSU Timiș a decis: de joi se ridică măsura carantinării Timișoarei și...

CJSU Timiș a decis: de joi se ridică măsura carantinării Timișoarei și celor patru comune limitrofe

1487
DISTRIBUIȚI

Miercuri, de la ora 17.00, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au întrunit pentru a vota ridicarea carantinei în Timișoara, Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc, începând cu noaptea de miercuri spre joi, ora 00.00. Din totalul de 38 de voturi, 30 au fost pentru încheierea carantinei, 5 pentru prelungire, iar trei s-au abținut.

După cum prevede protocolul, DSP Timiș a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare și a propus ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele 5 localități.

„De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil și în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp.

Trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit și am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puținele județe din țară în această situație, în condițiile în care la nivel național a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timișoara și cele 4 localități” ”, precizează prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth.

Totuși, rămân în vigoare măsurile impuse la nivel național: la Timișoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05:00 și 18:00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20:00 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

În situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă și duminică la ora 18:00 și se va menține pentru aceste zile ora 20:00 ca oră limită pentru circulația fără declarație sau adeverință. În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21:00, iar ora limită pentru circulația fără adeverință sau declarație va fi ora 22:00.

„Am speranța că timișorenii și timișenii vor respecta restricțiile stabilite la nivel național și că vom putea continua scăderea ratei de infectare și fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităților, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor.

Sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, așadar, facem apel să vă îngrijiți atât pe dumneavoastră cât și pe cei dragi și programați-vă pentru vaccinare”, mai precizează Nemeth.

Comentarii

comentarii