Acasă Administraţie CJT, Aerodromul Cioca: Eveniment posibil da, regulament sigur nu

CJT, Aerodromul Cioca: Eveniment posibil da, regulament sigur nu

1576
DISTRIBUIȚI

Consiliul Jude╚Ťean Timi╚Ö s-a reunit pentru a stabili modific─âri ale regulamentului de utilizare a ce ar trebui s─â fie Aerodromul Cioca. Acesta, situat pe Calea Torontalului, km 3, are nevoie de o pist─â certificat─â pentru a fi catalogat, legal, drept aerodrom. Consilierul jude╚Ťean, Viorel Coifan, spune c─â pista are deja infrastructura necesar─â, dar doar pentru aeronavele cu o greutate de p├ón─â la 500 kg, certificarea exist├ónd ├«nc─â din 1941. Dup─â normele actuale, ├«ns─â, aceasta ar trebui s─â fie certificat─â pentru aeronavele de p├ón─â la 5700 de kilograme.

Discu╚Ťiile au fost pornite de dorin╚Ťa Agen╚Ťiei Spa╚Ťial─â Rom├óne de a organiza un eveniment ├«mpreun─â cu Agen╚Ťia Spa╚Ťial─â European─â pe aerodrom. Virgiliu Pop, de la ASR, spune c─â acest tip de activitate a mai avut loc ╚Öi este dedicat─â ├«n special elevilor de liceu, iar agen╚Ťia are nevoie de Aerodromul de la Cioca pentru acesta. Finan╚Ťarea evenimentului vine de la Universitatea de Vest Timi╚Öoara, care va g─âzdui ╚Öi ├«ndruma participan╚Ťii. Vor participa, aproximativ, 70 de participan╚Ťi din toat─â ╚Ťara, iar accesul pentru alte persoane interesate va fi gratuit. Acum 4 ani, acela╚Öi tip de eveniment a mai avut loc pe acela╚Öi aerodrom, atunci trec├óndu-se peste lacunele regulamentului.

Amendamentele propun posibilitatea ├«nchirierii gratuite a aerodromului, ├«ncadrarea suprafe╚Ťei pistei aerodromului ├«n categoria ÔÇ×asfaltat─â/ betonat─âÔÇŁ pentru a fi certificat─â ╚Öi posibilitatea modific─ârii regulamentului ├«n orice moment de CJT. Av├ónd ├«n vedere c─â deja exist─â procese cu Prim─âria sau Politehnica pentru terenuri din domeniul public care sunt date gratuit spre ├«nchiriere, mai mul╚Ťi membri ai consiliului nu doresc s─â mai fie ad─âugat ├«nc─â unul. Este de men╚Ťionat ╚Öi faptul c─â, ├«n acest moment, aerodromul nu face parte din infrastructura de ap─ârare obligatorie.

Reglement─ârile pot afecta ╚Öi alte aspecte din activitatea jude╚Ťean─â. Suprafa╚Ťa oficial─â a Timi╚Öului este de 437.000 km2. Dup─â certificarea mai multor astfel de terenuri, suprafa╚Ťa real─â, ar putea cre╚Öte cu 7-8 hectare. Totu╚Öi, regulamentul ├«nc─â are nevoie s─â fie completat, ├«n acest moment av├ónd doar trei pagini. Viorel Coifan a propus am├ónarea p├ón─â s─âpt─âm├óna viitoare pentru comisiile de specialitate, dar sus╚Ťine aprobarea amendamentelor pentru a putea fi desf─â╚Öurat evenimentul.

Proiectul nu a trecut din cauza lipsei de rigoare a regulamentului, dar acesta va fi discutat s─âpt─âm├óna viitoare. Evenimentul, totu╚Öi, cel mai probabil va avea loc, iar dup─â discu╚Ťiile cu comisiile de specialitate se dore╚Öte evitarea situa╚Ťiilor de acest fel.

Comentarii

comentarii