Acasă Actualitate CJT, UMFT și ISJ Timiș au lansat Preventim- copii sănătoși pentru o...

CJT, UMFT și ISJ Timiș au lansat Preventim- copii sănătoși pentru o societate sănătoasă”

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș au lansat proiectul de educație pentru sănătate ”Preventim- copii sănătoși pentru o societate sănătoasă”, marți, 25 aprilie 2023, în Sala Multifuncțională a CJT.

Alin Nica, președintele CJT, a vorbit despre motivele care au determinat CJT să inițieze acest amplu și necesar proiect:

“Este un proiect foarte important organizat în premieră în Timiș. Vrem să arătăm că nu numai investițiile materiale sunt importante în clădiri de spitale, ci și în oameni, în educația sanitară. Acestea, poate, sunt mai importante decât baza materială, după cum arată unele studii.

Statisticile spun că din perspectiva educației și prevenirii, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. Pe prevenire, România are de cinci ori mai puțini bani alocați, decât media europeană.

În Uniunea Europeană, media este de 102 € pe pe cap de locuitor, iar în România, numai 20 € pe cap de locuitori se investește în prevenție.

Asta spune multe despre rezultatele pe care le avem în combaterea anumitor boli, cum ar fi cancerele sau bolile cardiovasculare, sau în ceea ce privește o alimentație sănătoasă.

În ceea ce privește riscurile alimentației nesănătoase, România are un procent de 25% pe când în Uniunea Europeană este mult mai mic – de 17%.

În această direcție copiii și tinerii au cea mai mare expunere, fiindcă obiceiurile alimentare se formează la vârste fragede.

La fumat, adolescenții sunt mult mai predispuși în România, decât media în UE, dar și excesul de greutate și obezitatea sunt peste media europeană în România și lipsa activității fizice, dar și consumul de legume și fructe se află sub media europeană la adolescenții din România.

Educația în sănătate înseamnă a promova valori sociale și obiceiuri sănătoase și să îi învățăm pe elevi și pe adulți să fie cetățeni eficienți și educați.

Având în vedere toate acestea i-am propusul domnului profesor universitar doctor Emilian Popovici un program de educație în sănătate cu impact asupra populație și astfel s-a născut acest proiect Preventim – copii sănătoși pentru o societate sănătoasă. Mă bucur că domnul profesor Popovici a reușit să capaciteze profesioniști medici din domeniul medical și din educație, care să facă astfel ca acest proiect să fie posibil să se poată desfășura cu succes.

Noi, la Consiliul Județean Timiș, am pus accent pe investiții materiale în sănătate  dar nu neglijăm nici acest aspect al educației pentru sănătate, dovadă este și acest proiect foarte frumos Preventim dedicat elevilor și cadrelor didactice”.

Prof.univ. dr. Emilian Popovici a explicat motivația desfășurării acestui proiect, care este o premieră, cu atât mai mult, cu cât specialiștii implicați sunt toți voluntari.

“Proiectul nu are nicio finanțare din partea nimănui. Este voluntariat 100%.

Când vorbim de reforma în sănătate, de obicei, se discută despre investiții și reparații în spitale sau, în cel mai bun caz, de construcții de facilități spitalicești sau dotări.

Conform studiilor, primul și cel mai important determinant al sănătății este educația. În momentul când ai o populație care nu are un nivel suficient de educație generală, implicit de educație pentru sănătate, acea populație nu va reuși să recepteze corect mesajele privind sănătatea și nu le va putea urma.

62% dintre decese se datorează obiceiurile nesănătoase în România. Populația cu un nivel de de educație pentru sănătate deficitar va fi receptivă foarte ușor la dezinformări și fake news care vor influența negativ parcursul în privința sănătății.

Al doilea factor important care influențează sănătatea populatiei este mediul, iar al treilea factor este munca.

Aici trebuie creat un cadru legal care să-i fie favorabil și întreprinzătorului privat ca să poată genera locuri de muncă stabile și bine retribuite, astfel să poată urma financiar îndemnurile de sănătate. Oamenii dacă nu vor avea resursa financiară, nu vor putea să-și cumpere alimente sănătoase, de exemplu cu 90% carne.

Iată cum se poate crea un program de guvernare sănătos pentru populație care să cuprindă un proiect pe educație, un proiect pe sănătate, un proiect pe muncă și un proiect pe mediu.

Aceste vor funcționa conjugat și vor face o ofertă populației cum poate nu i s a făcut niciodată.

Acesta este contextul în care am simțit nevoia,  împreună cu domnul președinte al Consiliul Județean,  Alin Nica, de a elaborara acest proiect în premieră pe sănătate: Preventim – copii sănătoși pentru societate sănătoasă. Acesta este un proiect fără precedent”.

Astfel, șase lectori formatori, adică 6 medici specialiști vor coordona cele cinci teme ale proiectului, iar 214 cadre didactice care s-au înscris în acest proiect vor fi pregătite să meargă în alte 214 clase pentru a transmite informații de privind sănătatea.

Este clar că aceste informații valoroase nu vor rămâne numai la elevi, ci ei vor transmite mai departe părinților, fraților cunoștințelor și prietenilor.

“Așadar proiectul Peventim – elevi sănătoși pentru o societate sănătoasă este de mare impact și este o premieră. Sperăm să se extindă și la nivel național”, a concluzionat prof. Emilian Popovici.

Prof. Aura Danielescu, inspector șef, al ISJ Timiș:

” Mă bucur foarte mult pentru inițiativa Consiliului Județean Timiș de a desfășura acest proiect în rândul elevilor din județul Timiș. Deși este un proiect fără finanțare, suntem foarte mulți profesori dispuși să ajutăm voluntar și să sprijinim această idee foarte bună și necesară unităților școlare.

Până acuma, avem peste 200 cadre școlare care au spus da și se vor implica în activități, care la final vor reprezenta o șansă pe care o acordăm unei vieți sănătoase.

Cei peste 200 de profesori vor fi persoanele care vor transmite mesajele nu numai către elevi, ci și colegilor de catedră.

Acest proiect este o inițiativă extrordinar de bună a Consiliul Județean Timiș, cu ajutorul dat de Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, iar Inspectoratul Școlar Județean o va sprijini cu mult interes. Suntem gata să ne oferim voluntari cu toții acolo unde aveți nevoie. Nu pot decât să laud acest proiect și să spun: “Bravo, Consiliul Județean Timiș și UMFT”.

Prof.univ.dr. Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect foarte util.

“Îi felicit pe inițiatorii proiectului, pe domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și pe domnul profesor universitar, Emilian Popovici. Eu am rămas impresionat cât de bine documentat a fost materialul prezentat de domnul Alin Nica, privind anumite problematice ale educației și sănătății din județul Timiș și de la nivel național.

De fapt, domnul Nica este implicat în aceste activități și înțelege că la baza unei societăți care să aibă o dezvoltare durabilă și sănătoasă stau educația și sănătatea fără de care celelalte lucruri nu au sens.

O felicit și pe doamna Aura Danielescu pentru deschidere și implicare în acest proiect.

UMFT este într-un program de deschidere către societate și participă la acest proiect atât cu baza materială și dar și cu know how. Îi felicit și pe toți lectorii implicați voluntar în activitați. Sigur că acest proiect la un moment dat se va extinde la nivel național”.

PREVENTIM – copii sănătoși pentru o societate sănătoasă” va aborda 5 teme de mare interes pentru comunitate:

Lanțul supraviețuirii – resuscitarea cardio-pulmonară de bază – lector coordonator dr. Florin Crișan, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș

Drogurile și consecințele consumului acestora în planul sănătății fizice, psihice și sociale – lector prof.univ.dr. Radu Virgil Enătescu.

Dinți frumoși – copii sănătoși – lector dr. Dan Șutean.

Ghioceii prevenției (creștere și dezvoltare armonioasă) – lector dr. Daniela Cârnațu

Prevenirea infecției cu virusul HPV – lector dr. Olimpia Oprea.

 

Comentarii

comentarii