Acasă Actualitate Clădirile istorice aflate în degradare, un pericol pentru timișoreni, care se întreabă...

Clădirile istorice aflate în degradare, un pericol pentru timișoreni, care se întreabă ce se întâmplă cu supraimpozitarea. Fritz: „Există un mic grup de lucru care lucrează la o nouă procedură”

DISTRIBUIȚI

Timișorenii se trezesc, din ce în ce mai des, puși în pericol de tencuiala clădirilor istorice în degradare. Încă de când s-a instalat ca primar al Timișoarei, Dominic Fritz a decis să renunțe, momentan, la supraimpozitarea clădirilor istorice care se află în degradare. Primăria pierdea procese pe bandă rulantă, procedura stabilită în hotărârea de consiliu local nefiind bine realizată.

Acum, timișorenii, plângându-se de tencuiala care stă să le cadă în cap, dau vina (și) pe Fritz. Un timișorean, atașându-ne și fotografii realizate pe strada Colonel Enescu, în apropiere de Spitalul de Copii, ne-a scris: „Dincolo de pericolul public al acestei clădiri pentru siguranța trecătorilor, avem și aspectul estetic total nepotrivit. Când există o lege legată de clădiri în paragină și supraimpozitarea lor, nu pot înțelege cum de noul edil alege să nu o aplice. De când aplicarea legii este opțională? Când plouă, molozul ajunge în canalizare”

Fritz, în conferința de presă de marți, 17 februarie, spunea, în legătură cu subiectul: „Da, bineînțeles că supraimpozitarea se va întoarce în Timișoara. Tot ce am făcut noi –  știu că și aici au existat dezinformări – a fost să suspendăm procedura actuală, pentru că am pierdut toate procesele cu această procedură. Era clar că pierdem mai mulți bani decât câștigăm cu această supraimpozitare, așa cum era până în anul trecut. Există un mic grup de lucru care acum lucrează la o nouă procedură pentru supraimpozitare. Sper să o pot prezenta în curând”.

Concret, în legătură cu rezolvarea problemei degradării clădirilor istorice, Fritz a amintit că Institutul Național al Patrimoniului oferă un milion de lei. Acum, spune primarul, administrația locală face lobby pentru creșterea acestei sume, concretizarea unui parteneriat mai însemnat cu institutul, dar caută să încheie înțelegeri și cu mai multe bănci. În campanie, Fritz spunea că vrea ca anual să existe o sursă de finanțare de 10 milioane de lei pentru reabilitarea fațadelor a 50 de clădiri istorice.

„O să revenim cu o informare despre acest fond de un milion de lei de la Institutul Național de Patrimoniu pentru Timișoara, unde se finanțează zece proiecte. Am discutat cu directorul INP-ului săptămâna trecută a venit la mine în vizită. Din păcate, încă nu sunt destule aplicații, deci o să facem încă un efort să știe toată despre acest proiect. Am discutat variante să lucrăm împreună cu INP pentru a crește acest fond. Am discutat și cu ministrul Culturii pentru a crește fondurile pentru clădirile istorice din Timișoara. Încă lucrăm la detalii despre cum ar putea să arate un pachet de diferite linii de finanțare, și din local, și din național, poate și o parte din fonduri private. Într-adevăr, trebuie să facem progrese rapide în ceea ce privește patrimoniul arhitectural din Timișoara”, a mai declarat Fritz.

Comentarii

comentarii