„Tabăra de creație din Piața Ocsko este un proiect unic în Timișoara. De obicei, astfel de tabere se organizează în locuri foarte pitorești, cu mâncare, cu băutură, în care artiștii sunt protejați într-un fel. Noi ne-am gândit să mergem într-un loc unde oamenii sunt mai puțin protejați, dar unde se întâlnesc cu viața adevărată, cu o latură mai puțin cunoscută a Timișoarei, cea a fostei clase muncitoare din perioada comunistă. Vei întâlni acolo foștii muncitori de la marile fabrici din Timișoara, care spun o poveste mai puțin cunoscută tinerelor generații. Este o lume specială, unde s-a grupat un anumit tip de oameni, pe care nu îi găsești în centrul Timișoarei. Am vorbit cu artiștii, să vină cu noi în acest spațiu și să-și extragă modelele și metaforele din această zonă. Dacă vrei să înțelegi Timișoara anilor ’70-’80, Timișoara marilor fabrici și uzine, trebuie să mergi la Ocsko. Clasa muncitoare de pe vremea lui Ceaușescu o găsești în această piață”, a spus Florin Iepan, directorul Documentor și organizator al Rod Festival.
Rod Festival a adus cultura în piața din Mehala începând cu anul 2022. La început au fost expoziții de fotografie, apoi muzică (concert cu Mircea Baniciu și Vlady Cnejevici), teatru cu Auăleu, au apărut caricaturiștii, iar începând cu weekendul următor va ajunge și filmul. La unul dintre birturile din piață se va deschide „Cinemateca de zi Ocsko”, unde săptămânal vor avea loc proiecții de filme.
„Este o locație unică, o experiență foarte interesantă. Pe lângă faptul că poți găsi un instrument vechi, un tablou sau o carte la un preț foarte mic, întâlnești oameni interesanți, este o lume în sine, un ecosistem care, din păcate, este pe cale de dispariție. Nu se știe cât va mai exista. Modernizarea Timișoarei face ca locuri de acest fel să dispară treptat. De aceea, această piață este un spectacol în sine. Chiar și clienții, cumpărătorii, sunt o categorie specială. Mulți dintre ei caută discuri, cărți, obiecte rare. În ultima vreme, indienii și pakistanezii care lucrează în oraș se simt foarte atrași de acest loc; le transmite ceva, li se pare familiar”, a mai spus Florin Iepan.
Tabăra de creație din „Piața Ocsko”, parte din ediția a cincea a Rod Festival, s-a realizat cu sprijinul firmei Neag SRL, care administrează piața de vechituri, și este finanțată de Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, în cadrul programului Legacy – „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”.
Comentarii
comentarii