Acasă Economic Clienții băncilor pentru locuințe au luat primele de la stat

Clienții băncilor pentru locuințe au luat primele de la stat

447
DISTRIBUIȚI

În conturile clienţilor BCR Banca pentru Locuinţe au intrat peste 7,2 milioane lei primă de la stat

 
BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a virat în conturile clienţilor săi prima tranşă din prima de Stat aferentă anului 2010. Cei peste 190.000 de clienţi ai BCR BpL care au făcut depuneri în cursul anului 2010 au primit deja 7,2 milioane lei.

 În cursul anului 2010, în timp ce portofoliul de clienţi al BCR BpL a crescut cu 41%, depozitele acestora au înregistrat o creştere spectaculoasă de 146% (de la 189 milioane lei până la 463 milioane lei).Interesul crescut al clienţilor pentru economisire s-a menţinut şi în anul 2011, pentru primul trimestru înregistrându-se o creştere a depozitelor atrase cu cca. 27 milioane lei, până la suma de 490 milioane lei. Comparativ, faţă de primul trimestru al anului 2010, depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 125% la finalul trimestrului I al anului 2011. “Portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe a crescut cu 14.000 de clienţi în primul trimestru al anului 2010, până la 204.000 clienţi şi, bineînţeles, această creştere se datorează avantajelor produselor de economisire-creditare, din care amintim: posibilitatea de a obţine un credit în lei, cu dobândă avantajoasă de 5% sau 6% pe an, în funcţie de tipul de contract ales; dobânzile fixe oferite pentru toată durata contractului, şi nu în ultimul rând prima garantată de stat acordată în perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandată (5 ani), generează pentru clienţi sume pe care nu le pot obţine din alt produs financiar de pe piaţă. Faţă de situaţia anului anterior, când prima tranşă a primei de stat a fost virată în luna iulie, datorită situaţiei economice dificile, anul acesta Statul a realizat virarea primei tranşe într-un termen rezonabil. Astfel, şi-a reconfirmat interesul în dezvoltarea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ şi sprijinul acordat cetăţenilor români, prin impulsionarea programului de acordare a primei de Stat.” a precizat Alexandru Ciobanu, Preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe. Clienţii BCR Banca pentru Locuinţe pot obţine finanţare avantajoasă, cu dobânzi mici şi fixe pe toată perioada creditului, pentru investiţii în domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. În plus, celor care doresc să investească într-un timp scurt în domeniul locativ, BCR BpL le oferă posibilitatea de a contracta un credit intermediar sau anticipat – micşorând astfel perioada de aşteptare pentru un credit de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi încheiate cu BCR BpL direct în sucursalele şi agenţiile Băncii Comerciale Române (BCR), precum şi prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL.
 
Clienţii RBL încasează prima tranşă a primei de la stat
 
Suma de aproximativ 1,7 milioane de Lei, reprezentând cuantumul primei tranşe a primei de stat aferentă economiilor realizate de clienţii Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) în 2010, se creditează în conturile clienţilor cu data de valută de 25 mai 2011. Potrivit cadrului legal de funcţionare al sistemului de economisire-creditare, în fiecare an, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului virează prima de stat pentru persoanele fizice care au economisit pe contractele de economisire-creditare încheiate cu RBL. Prima de stat reprezintă 25%, nu mai mult de 250 de euro, din economiile anuale şi se acordă fiecărui cetăţean român care încheie un contract de economisire-creditare cu o bancă pentru locuinţe. „Produsele de economisire-creditare sunt printre cele mai sigure produse de pe piaţa bancară românească şi printre puţinele produse bancare sprijinite de stat, prin acordarea primei celor care economisesc prin acest sistem. Datorită beneficiilor pe care le oferă clienţilor, popularitatea acestui produs este foarte mare în Austria, Germania, Cehia, Slovacia şi Croaţia. În România produsul de economisire-creditare are un efect educaţional important pentru că permite clienţilor planificarea finanţării proiectelor locative pe termen mediu şi lung”, a declarat Aurelia Cionga, vicepreşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. În ceea ce priveşte comportamentul de economisire al clienţilor RBL, 95% din portofoliul anului trecut au efectuat depuneri, iar peste 60% dintre aceştia au economisit cu regularitate. Bucureştiul şi judetele Cluj şi Timiş sunt primele în clasamentul realizat din punct de vedere al economiilor realizate în 2010, urmate la mică distanţă de judeţul Iaşi.
 
Cel mai tânăr client are doar 10 zile, cel mai în vârstă, 93 de ani
 
„Faptul ca produsul de economisire-creditare are un randament foarte bun şi se adresează tuturor categoriilor de persoane indiferent de vârstă este un fapt dovedit: Cel mai tânăr client RBL avea, la momentul încheierii contractului, doar 10 zile şi este o fetiţă din Bucureşti; la 93 de ani o doamnă din Oradea este decanul de vârstă al clienţilor noştri. În 2010, pe ambele contracte de economisire-creditare s-au făcut depuneri de aproximativ 4.200 de lei fiecare beneficiind de prima de la stat maximă de 250 de euro (25% din depunerile anuale).”, a mai declarat Aurelia Cionga, vicepreşedinte RBL. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe oferă produse de economisire-creditare, orientate exclusiv spre îmbunătăţirea situaţiei locative. În acest sens, cei care încheie contracte de economisire-creditare trebuie să economisească o perioadă de timp, după care pot obţine credite în lei, cu dobânzi fixe pe toată perioada creditului. Această dobândă este mult sub media pieţei, începând de la 4,5% pe an. Finanţările obţinute pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie, cumpărare de locuinţe, reabilitare termică sau achiziţie de centrale termice. Pe toată perioada de economisire, clienţii primesc la depunerile anuale o primă de stat de 25% pe an, dar nu mai mult de 250 de euro, la care se adaugă o dobândă oferită de bancă. Produsele oferite de RBL sunt vândute în prezent prin cele peste 530 de unităţi Raiffeisen Bank şi prin partenerul nostru de afaceri Consultanţă Financiară Germană.
 

Comentarii

comentarii