Acasă Eveniment Clinica de Ortopedie Traumatologie II Timişoara – cea mai complexă clinică de...

Clinica de Ortopedie Traumatologie II Timişoara – cea mai complexă clinică de ortopedie din România

DISTRIBUIȚI

Clinica de Ortopedie-Traumatologie II Timişoara s-a înfiinţat în luna aprilie 1993, sub conducerea prof. univ. dr. Dan V. Poenaru. Pe atunci, aceasta funcţiona cu 45 de paturi, în vechea clădire din Bulevardul Mihai Viteazul nr. 26. În noiembrie 1999 a fost mutată în sediul ultramodern din Bld. Iosif Bulbuca nr.156.
Recunoaştere internaţională
 
De fapt, clinica a fost dată în folosinţă în anul 2000 şi definitivată în 2004. Spitalul are un spaţiu ultramodern, conform normelor Uniunii Europene, cu o parte hotelieră confortabilă, iar blocul operator dispune de maşini şi aparate medicale moderne, cu posibilităţi de investigaţie a patologiei osteoarticulare. Amintim de aparatul de rezonanţă magnetică nucleară, două posturi de radiologie, unul de ecografie şi un aparat de măsurare a osteoporozei, computerizat. “Avem şi oameni noi, cu altă gândire, pliată pe realităţile tehnico-ştiinţifice, pe ultimele descoperiri din medicină. Saltul înainte l-am făcut cu multă trudă, dedicaţie şi străruinţă. La ora actuală, Clinica de Ortopedie II se bucură de o largă recunoaştere naţională şi internaţională. Suntem cea mai complexă clinică de ortopedie şi traumatologie din România. Aşa se explică şi numărul mare de profesori-doctori din străinătate, din ţări precum Germania, Israel, SUA, Italia, Serbia, Ungaria, Franţa, Cehia şi din alte ţări, care au venit şi au operat aici şi vor veni să opereze în continuare, în cadrul schimburilor internaţionale pe care le avem. M-am străduit să formez o echipă de specialişti tineri. Numai patru persoane au vârste de peste 50 de ani, între 40 – 45 sunt doi, adjunctul meu, conf. univ. dr. Jenel Pătraşcu, are sub 45 de ani, iar dintre asistenţii universitari, cinci au vârsta sub 40 de ani: dr. Faur Cosmin, dr. Iulian Popa, dr. Cătălin Mitulescu, dr. Bogdan Andor şi dr. Andriţoiu Bogdan. Toţi care au fost angajaţi în clinică sau au fost promovaţi au făcut-o numai prin concurs”,  a subliniat dr. Poenaru.

Unici în ţară

Compartimentul Hemofilicilor din cadrul clinicii este singurul din România unde se practică această chirurgie extrem de dificilă. Aici există cea mai mare statistică din Europa Centrală şi de Est – cazuri operate şi rezolvate (103) cu mortalitate zero, iar pe luna octombrie pe listă aşteaptă încă patru hemofilici, pentru a fi operaţi.
Această activitate iniţiată de prof. Poenaru în aul 2000 a adus clincii o largă recunoaştere internaţională, fiind citată în reviste şi lucrări care apar nu numai Europa, ci şi în Asia sau America. Dr. Poenaru a fost invitat la multe conferinţe internaţionale, unde a conferenţiat pe tema chirurgiei hemofilicilor, ducând faima Timişoarei şi a României. Compartimentul colaborează foarte bine cu Clinica de Oncohematologie Pediatrică din cadrul Spitalului “Louis Ţurcanu” Timişoara, condusă de prof. univ. dr. Margit Şerban şi cu Centrul de Recuperare Buziaş. Clinica II mai dispune de un Compartiment de Chirurgie a Coloanei Vertebrale, unde se operează coloana vertebrală cu maladii degenerative, în special, dar şi tumori sau fracturi, intervenţii realizate în colaborare cu Compartimentul de Neurochirurgie de la Casa Austria. Aici sunt rezultate deosebite în chirurgia endoscopică a coloanei vertebrale.
“Suntem primii din ţară care practicăm acest procedeu minim invaziv, în herniile de disc. În clinică mai sunt trei medici specialişti în endoartroscopie, chirurgie minim invazivă a articulaţiilor umărului, genunchiului şi gleznei. Pe an sunt peste 100 de pacienţi care sunt operaţi. De asemenea, medicii de la clinică abordează toate tipurile de fracturi şi luxaţii, toate tipurile de tumori ale sistemului osteoarticular. Clinica are şi un compartiment dedicat cercetării medicale. Aici s-au efectuat nouă studii clinice internaţionale, în ultimii ani, medicii au participat la granturi de cercetare şi au fost elaborate un număr mare de lucrări, articole ştiinţifice în reviste de prestigiu din ţară şi din lume, dar şi monografii”, a mai adăugat prof. univ. dr. Dan V. Poenaru.

 

Comentarii

comentarii