Acasă Actualitate Clinica de Urologie a SCJU Timișoara, înnoită și modernizată. CJT a investit...

Clinica de Urologie a SCJU Timișoara, înnoită și modernizată. CJT a investit 8 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

După patru ani de eforturi mari, care au inclus și doi ani de piedici serioase  ridicate de pandemia de COVID19, marți 5 iulie, a fost inaugurată Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, înnoită și modernizată.

Consiliul Județean Timiș a investit 8 milioane de lei în noua clinică.

La eveniment au fost invitați foștii șefi ai Consiliului Județean Timiș, – autoritățile locale, județene și sanitare, precum și foștii manageri ai Spitalului Județean Timișoara.

Cu acest prilej, Alin Nica, președintele CJT, a atras atenția că aceast proiect este un exemplu de investiție de succes:

”CJT a sprijin cu 8 milioane de lei această investiți. De aceea l-am chemat și pe domnul primar Dominic Fritz să vadă cum se face o investiție ca la carte, la Spitalul Județean Timșoara și să ia modelul și pentru alte investiții. Clinica de Urologie vrem să fie un model pe harta sănătății în partea de vest a țării și chiar la neivel national și european.

 Îmi doresc ca, împreună cu celelalte investiții pe care le facem la SCJUT – maternitatea, clincia de primiri urgențe sau centrul de mari arși – să formeze un hub de sânătate aici, așa cum trebuie să fie un spital regional. Trebuie ca aceste investiții să arate cetățenilor că autoritățile se preocupă de acest domeniu vital pentru comunitate și cetățenii cer servicii de calitate și condiții bune de tratament. Clinica de Urologie este un exemplu clar în acest sens”.

Lucrările de refacere și modernizare au început în 2018. Din păcate, în perioada pandemică, 2019-2021, a fost temporizată continuitatea lucrărilor însă pe  tot parcursul procesului de înnoire, echipa medicală a clinicii a supravegheat  îndeaproape confortul pacienților internați și continuarea tratamentului acestora în condiții igienice securizante. Astfel, marți, spațiul clinicii a fost redat medicilor și  pacienților complet refăcut. Sunt în total 25 de saloane, respectiv 22 de saloane pentru urologie cu 64 de paturi  și 3 saloane cu 8 paturi, destinate transplantului renal.

Toate saloanele au fost modernizate, au grup sanitar propriu cu toaletă și duș și au fost amenajate și saloane speciale  pentru pacienții cu dizabilități. A fost înlocuită întreaga instalație electrică și  fiecare pat în parte are propria stație de oxigen.

Există instalații moderne pentru semnalizarea și monitorizarea incendiilor, iar zona compartimentului transplant este dotată cu aer condiționat laminar. Tot aici  sunt circuite separate pentru donator și primitor și saloane amenajate special pentru tratamentul post transplant.

Dr. Sorin Barac, managerul SCJU Timișoara, a subliniat că Clinica de Urologie este una dintre cele mai moderne din spital. Este și cea mai nouă. Clinica este foarte importantă datorită adresabilității foarte mari pentru zona de vest a țării. Sper să obținem fonduri să putem amenaja și moderniza toate clinicile spitalului. În proporție de 40 -50% spitalul este modernizat privind infrastructura, iar dotarea tehnică este foarte bună, de sută la sută la fiecare secție de cel mai înalt nivel.

Digitalizarea spitalului este obiectivul principal al conducerii SCJU Timișoara aflat în derulare. Urmează să se facă recepția la blocul operator și ATI. A fost făcut un soft pentru programări în ambulatoriu. Urmează alte investiții pe linia de digitalizare, în cee ace privește evidențe în sfera farmaciei și a serviciului de achiziții, unde adesea activitatea este încurcată de birocrația prea mare”.

Aproximativ 75 de paturi sunt gestionate de o echipă formată din 12 medici specialiști și primari  secondați de 20 de medici rezidenți. Cel mai tânăr asistent medical are 25 de ani. Este parte a unui colectiv care funcționează după norme etice medicale înalte, instruit  să  trateze toate  afecțiunile care implică tractul urinar, masculin și feminin și organele  de reproducere masculină.

Clinica de Urologie a SCJUTimișoara este singura clinică din județ care practică chirurgia aparatului reno-urinar și genital masculin.  Cea mai frecventă patologie tratată este patologia litiazică și afecțiunile oncologice, respectiv tumorile vezicale și cancerul de prostată. De altfel, secția –clinică a SCJUT  deservește toate județele limitrofe Timișului. De regulă, sunt  tratate aici  mai bine de 300 de cazuri pe lună.  În perioada ianuarie – iunie 2022 secția –clinică Urologie  a tratat și externat 1.400 de pacienți.

Va reîncepe transplantul renal

Prof.univ. dr. Alin Cumpănaș, șeful Clinicii de Urologie a SCJU Timișoara, a dat și vestea mare: până la sfârșitul anului 2022 sau începutul anului 2023, va reîncepe transplantul renal.

”La noua clinică condițiile de cazare sunt excelente. Avem saloane cu trei, două sau un pat. Am lucrat etapizat cu 30 – 40% din capacitate. Ne-am cerut scuze pacienților, fiindcă în acești ani au fost momente destul de dificile, fiindcă nu erau cele mai bune condiții. Am căutat ca să avem o calitate a actului medical foarte bună, să nu fie afectată de condiții.

Numărul de procedure medicale s-a menținut aproape constant chiar dacă numărul de locuri a fost redus în perioada renovărilor, prin reducerea duratei de spitalizare. Media duratei de spitalizare a fost de putin peste 3 zile, față de șapte zile jumătate cât era inainte de lucrări. Avem și echipamente medicale de top.

Sunt bucuros că vedem secția redeschisă în totalitate. Am trecut cu bine peste perioadele delicate și iată-ne într-un spațiu total refăcut și mult mai luminos. Suntem prezenți alături de pacienți și ne preocupăm pe mai departe de confortul lor și de calitatea actului medical”, a declarat prof. Cumpănaș.

Clinica de Urologie a SCJUT funcționează în spital din 1974

În 1980, echipa medicilor de atunci,  pune la punct, în premieră, procedura realizării primului transplant renal de la un donator în moarte cerebrală.   În timp, clinica asimilează  elemente umane  valoroase și dă contur  unui nucleu de specialiști marcanți care vor susține intervenții chirugicale complexe. Din anii 90 și până în anii 2000, clinica are în portofoliu peste  25 de transplanturi.

Secția-clinică urologie are și un  cabinet ce funcționează în sistem ambulatoriu, la parterul clădirii principale a SCJUT. Abordarea medicilor în toată patologia specifică urologiei este dublată de aparatură modernă și bine instrumentată.Colectivul clinicii  este tînăr și deschis către pacienți și aparținătorii acestora în favoarea tratării și vindecării patologiei specifice.

Comentarii

comentarii