Acasă Actualitate Clinica II Ortopedie Timişoara a operat 70 de pacienţi hemofilici din toată...

Clinica II Ortopedie Timişoara a operat 70 de pacienţi hemofilici din toată România

DISTRIBUIȚI

Şansa bolnavilor hemofilici este la Timişoara
Tratamentul medical al hemofilicilor, ce se realizează în Clinica II, nu este posibil fără o colaborare în echipă cu Clinica de Hematologie Infantilă, condusă de către prof. univ. dr. Margit Şerban.

Dan PenariuHemofilia este o boala cronică ereditară, ce afectează numai persoanele de sex masculin. În urma unor sângerări repetate la unele organe, fără tratament de substiţie a factorilor coagulanţi, boala poate provoca moartea pacientului. Hemofilia este o maladie rară şi, asemenea altor boli rare, numite şi orfane, teratamentul este foare scump. Cea mai prezentă complicaţie a maladiei o reprezintă afecţiunile articulare – artropatiile hemofilice. În timp, acestea pot deveni invalidante şi au un impact deosebit asupra activităţii fizice, profesionale şi asupra calităţii vieţii omului.

Genunchiul, glezna, cotul şi şoldul sunt cele mai afectate

Articulaţiile cele mai afectate sunt genunchiul, glezna, cotul şi şoldul, iar pe lângă dureri, afecţiunile produc şi modificări ale mersului şi mişcării.
Există două tipuri majore de hemofilie:  hemofilia A, aproximativ 80% din populaţia hemofilică prezintă forma A, şi hemofilia B, denumită şi boala Christmas şi se manifestă mai rar, doar 1 la 30.000 de băieţi. Centrul Medical Universitar Timişoara reprezintă un centru de referinţă pentru tratamentul medicamentos, chirurgical şi de recuperare a persoanelor hemofilice. Aici vin bolnavi din toată ţara. Clinica II Ortopedie şi Traumatologie Timişoara dispune de singurul compartiment de chirurgie osteo-articulară a bolnavilor hemofilici şi este prins în “Programul de finanţare pentru hemofilie” a Ministerului Sănătăţii.
Tratamentul medical al hemofilicilor, ce se realizează în Clinica II, nu este posibil fără o colaborare în echipă cu Clinica de Hematologie Infantilă condusă de către prof. univ. dr. Margit Şerban şi fără tratamentul de recuperare funcţională
care se ralizează în condiţii deosebite la Centrul “Cristian Şerban” Buziaş.
Prof. univ. dr. Dan Poenaru (foto), şeful Clinicii II Ortopedie Traumatologie Timişoara, a precizat că de la înfiinţarea clinicii, în 2001, aici au fost operaţi 70 de pacienţi hemofilici din toată ţara şi au fost consultaţi 179. La aceşti pacienţi au fost realizate intervenţii complexe: protezarea şoldului, intervenţii artroscopice sau operaţii complexe pe părţile moi. În 30 iunie 2009 a fost operat al 70-lea pacient cu hemofilie A, în vârstă de 42 de ani, din Oradea.

Sprijin din Germania, SUA şi Austria.

“Pentru a practica intervenţia chirurgicală, avem nevoie de sume importante de bani, întrucât endoprotezele, materialele de osteosinteză şi artroscopul costă foarte mult. Partea cea mai scumpă este factorul de substituţie hemofilic, care se adminstrează atât pe parcusul intervenţiei chirurgicale, cât şi pe perioada internării pacientului, până la scoaterea firelor. Intervenţiile pe care le-am practicat sunt de la cele mai cumplicate artropastii totale de şold şi terminând cu sinovectomii de cot, genunchi şi de gleznă. Toţi pacienţii operaţi de noi nu au prezentat complicaţii imediate şi nu s-a înregistrat niciun deces. Statistica de intervenţii pe care o avem noi la ora actuală e cea mai mare din Europa de Sud-Est”, a subliniat medicul Poenaru. Atropatiile hemofilice ar putea fi prevenite, dar pentru acest lucru ar trebui implementate programe de profilaxie, iar la pacienţii cu hemofilie severă profilaxia trebuie aplicată în primii ani de viaţă sau după apariţia primelor hemartroze. Fiindcă este considerată prea scumpă, profilaxia la noi în ţară nu se aplică. Costul unei operaţii poate ajunge până la 18.500 euro per pacient, pentru 12 –14 zile de spitalizare. Costurile mari sunt datorate preţurilor mari pe care le au factorii de substituţie, iar medicii de la Clinica II Ortopedie au putut realiza acest număr mare de operaţii primind donaţii de factori de substituţie din Germania, SUA şi Austria.

Comentarii

comentarii