Acasă Actualitate CNCAV prevede „situații speciale” în care persoanele vaccinate împotriva COVID-19 pot amâna...

CNCAV prevede „situații speciale” în care persoanele vaccinate împotriva COVID-19 pot amâna rapelul sau îl pot face cu un alt tip de vaccin

DISTRIBUIȚI

Vineri, 13 august, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis o nouă instrucțiune privind vaccinarea în „situații speciale”. Este vorba despre cazurile în care se amână administrarea rapelului și despre cele în care o persoană vaccinată poate alege să facă rapelul cu un ser diferit de cel administrat prima dată. Amânarea se face doar dacă persoana vaccinată cu prima doză a fost depistată cu COVID-19, iar schimbarea serului administrat se poate face doar dacă apar anumite reacții adverse la prima doză.

„Conform prevederilor regăsite în acest document, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin”, transmite CNCAV în legătură cu prima situație.

Totuși, și în cazul unor amânări există termene recomandate pentru administrarea cele de-a doua doze. În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul: pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile; pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile; pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

În cazul depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze, precizează reprezentanții CNCAV.

Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, „justificate medical”. Într-o astfel de situație, pentru vaccinul Pfizer BioNTech, intervalul minim între cele două doze este de 19 zile. Pentru cel produs de Moderna, intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile, iar pentru AstraZeneca, de minimum 28 de zile.

„Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită”, precizează CNCAV în legătură cu cea de-a doua situație. Totuși, recomandată este folosirea aceluiași ser la ambele doze.

Schimbarea serului cu unul produs prin altă tehnologie se face doar în cazul apariție anumitor reacții adverse. Mai exact, o persoană vaccinată în primă instanță cu serul Pfizer-BioNTech sau cu cel Moderna, poate opta pentru un rapel cu AstraZeneca doar dacă prezintă simptome de șoc anafilactic sau miocardită/pericardită după prima doză. În schimb, o persoană vaccinată cu AstraZeneca, poate opta pentru un rapel cu oricare din celelalte două seruri doar dacă prezintă simptome de șoc anafilactic, sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST) sau sindrom de extravazare capilară după administrarea primei doze.

Situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale, precum bilete de externare sau scrisori medicale. În astfel de cazuri, vaccinarea cu rapelul se va face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare, Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. Medicul coordonator este cel care va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

„Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2”, atrag atenția reprezentanții CNCAV.

Comentarii

comentarii