Acasă Economic ”Coana” Chiriță aduce insolvența la Camera de Comerț Timiș

”Coana” Chiriță aduce insolvența la Camera de Comerț Timiș

DISTRIBUIȚI

florica chirita

UPDATE: Drept la replică din partea Consiliul Director al CCIA Timiș

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns sub dominația ”famigliei” Cornu în pragul insolvenței. Ultima măsură luată zilele acestea pentru reducerea pierderilor este sancționarea drastică a angajaților care, în opinia directorului general Florica Chiriță, nu aduc destui bani la bugetul instituției. În același timp însă, aceeași ”Coana” Chiriță închiriază spațiile CCIAT la preț de nimic și își renovează casa cu aceeași firmă care a primit lucrări și la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT.

 

De la afaceri la șaorme

În luna iunie, o parte din angajații CCIAT au fost informați de Florica Chiriță, într-o ședință plină de nervi și invective, că nu vor primi decât 30% din avansul la salariu pentru că nu și-au realizat baremul de încasări. Mulți dintre ei aveau de recuperat bani din contractele încheiate cu diverse firme, contracte impuse de conducerea CCIAT. Cum nu au reușit să încaseze acești bani, s-au trezit cu salariile diminuate drastic. În același timp însă, CCIAT a închiriat un spațiu ultracentral, în Piața Victoriei, cu doar 8 euro pe metru pătrat și cu dreptul chiriașului de a subînchiria spațiul. Spațiul, în care până acum a funcționat un birou de afaceri, este deja în curs de amenajare și va găzdui o șaormerie. Inițial prețul la care cei din conducerea executivă a Camerei voiau să închirieze a fost de doar un (1) euro pe metru pătrat dar ”afacerea” a căzut în momentul în care președintele Georgică Cornu a aflat de acest lucru. Cum Cornu, de când cu gravele sale probleme financiare și juridice, nu a mai fost văzut prin instituție de luni bune, executivul CCIAT a crezut că poate să încheie afacerea fără probleme. Cum au mai făcut-o de multe ori până acum. Pentru simpli angajați ai CCIAT este aproape imposibil să mai vorbească cu președintele Cornu, legătura fiind ținută prin Sanda, șefa de cabinet a acestuia de la Izometal-Confort-Magelan.

saorma cciat

Cum președintele lipsește, Florica Chiriță este zbirul CCIAT. Una din ultimele măsuri a fost montarea de camere de supraveghere la Centrul de Afaceri, situat departe de sediul central din Piața Victorie. Directoarea stă acum toată ziua în biroul său și urmărește pe monitoare ce fac angajații de acolo. Așa a aflat că femeia de serviciu nu își face treaba conform fișei postului.

Președinte falimentar, director general insolvent

Și, totuși, ce o recomandă pe ”Coana” Chiriță pentru postul de director general? Competența? Sau poate apartenența la ”famiglia” Cornu. Florica Chiriță este asociată din 2009 la firma Izo-Foraj cu Oana Maria Cornu, fosta soție a lui Georgică Cornu și cu Laura Antoaneta Caraiman, soția asociatului lui Cornu, Lucian Caraiman, în prezent ”cazat” la penitenciarul de pe Popa Șapcă. La fel ca majoritatea firmelor din imperiul Cornu, Izo-Foraj a intrat în insolvență pe 26 septembrie 2013. Cu toate că în afacerile oficiale îi merge prost, Florica Chiriță a reușit în ultimele luni să se mute dintr-un simplu apartament, într-o ditamai vilă, pe care a și renovat-o de curând. O instituție ce ar trebui să fie etalon pentru mediul de afaceri din Timiș este acum pe mâna unui președinte falimentar și a unui director general insolvent. Nu e de mirare că angajații nu își mai primesc salariile.

UPDATE:

În urma publicării articolului – ”Coana” Chiriță aduce insolvența la Camera de Comerț Timiș – Consiliul Director al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș ne-a transmis un ”drept la replică” prin care răspunde parțial la gravele probleme identificate în cadrul activității CCIAT.
În continuare vă prezentăm, integral, materialul primit:

Drept la replică

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș este o organizație autonomă, neguvernamentală, de drept privat, care funționează conform Legii nr. 335 I 2007 și a Statutului propriu. Având în vedere că organizația se autofinanțează din resurse proprii, managementul intern se supune principiilor economiei de piață.
De la reluarea activității în 1990, CCIAT și-a desfășurat activitatea în mod eficient, achitându-și întocmai și la termen, obligațiile financiare către instituțiile statului, către parteneri și către angajații organizației. În tot acest interval de timp, nu s-a pus niciodată problema tăierii sau diminuării salariilor angajaților. Mai mult, în ultima perioadă, CCIAT a acordat angajaților prime de merit, în funcție de realizările fiecăruia (în decembrie 2013, aprilie 2014). La fel cum Contractul Colectiv de Muncă al CCIAT prevede motivarea angajaților în funcție de performanțele individuale și de situația economico-financiară a organizației, tot așa aceasta are dreptul să aplice corecții angajaților care nu-și îndeplinesc sarcinile asumate, chiar în cazul în care organizația înregistrează un bilanț pozitiv.
CCIAT își desfășoară activitatea conform procedurilor operaționale aferente Sistemului de Management al Calității conform ISO 9001:2008, guvernată fiind de principiul respectării legislației incidente în vigoare. Ca urmare, CCIAT ca instituție de drept privat și având în vedere și principiul libertății economice, are dreptul să încheie contracte comerciale (inclusiv de închiriere a proprietăților proprii), cu aprobarea conducerii CCIAT care își întemeiază deciziile în conformitate cu principiile economiei de piață, a liberei concurențe și a unui management sănătos.
Directorul General al CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a fost numită în această funcție în octombrie 2013, urmare a recomandării Colegiului de Conducere al CCIAT, cel trecut și cel prezent, ”recomandată” fiind de vechimea în organizație de peste 24 de ani, de experiența îndelungată în calitate de consilier, șef serviciu, director departament, director general adjunct, de performanțele profesionale, dar mai ales de rezultatele financiare înregistrate în tot această perioadă. În acest sens, este demn de menționat faptul că de la preluarea funcției de director general și până în prezent, valoarea clienților neîncasați s-a redus semnificativ (cf. situația 01 iunie 2014 vs. 31 decembrie 2012), a crescut numărul firmelor membre ale CCIAT (de la 583 în 2012 la 674 în prezent), a crescut calitatea serviciilor prestate de CCIAT și gradul de satisfacție al clienților, a crescut valoarea investițiilor directe și a fondurilor europene atrase. Toate acestea au determinat creșterea competitivității economice a mediului de afaceri local, regional și euroregional.
Mai mult decât atât, exercițiul financiar în curs relevă deja niște rezultate financiare care le depășesc pe cele ale anului precedent.
Realizările CCIAT, activele patrimoniale, profesionalismul și dedicația conducerii strategice, executive și a angajaților CCIAT, asigură continuitatea activității organizației prin realizarea obiectivelor aprobate de Adunarea Generală a Membrilor CCIAT, demonstrând că CCIAT este o entitate solvabilă din toate punctele de vedere, un etalon al sistemului cameral din România și un promotor al comunității de afaceri.
Timișoara, 27 iunie 2014
Consiliul Director al CCIA Timiș

Comentarii

comentarii