Acasă Economic Coana Chiriță pregătește debarcarea lui Georgică Cornu

Coana Chiriță pregătește debarcarea lui Georgică Cornu

434
DISTRIBUIȚI

IMAG005611

Camera de Comerț și Industrie a României încearcă să redevină credibilă și a demarat, prin noul președinte Mihai Daraban, o campanie de spălare a imaginii. Campania, demarată la Timișoara, încearcă să aducă în fața mediului de afaceri o nouă instituție, curată și parfumată, fără mirosul urât lăsat în urmă de fostul președinte Mihail Vlasov.

Acesta este judecat în stare de arest la domiciliu, după ce fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru trafic de influenta, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să câștige un dosar de arbritraj. Mai mult, Vlasov este acuzat că ar fi cheltuit în cazinouri peste 6 milioane de euro din conturile puse la dispoziția sa de către Colegiul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României. Acum, aceleași persoane care au aprobat și susținut, fără nici o ezitare, timp de mai bine de 6 ani, întreaga activitate penală a lui Vlasov, vorbesc de relansarea Camerei de Comerț.„De şase ani se tot semnalează aceste probleme. Sistemul cameral este alcătuit într-un fel piramidal, iar la vârf se află preşedintele CCIR. În aceste condiţii, era destul de greu ca acesta să fie schimbat”, a spus, la Timișoara, Mihai Daraban. Daraban a recunoscut că ”fenomenul” Vlasov se poate repeta, dacă nu se repetă chiar acum, la oricare cameră de comerț din țară, cea din Timișoara nefiind exclusă. Cauza este modul în care se alege conducerea acestor instituții. O masă de manevră formată din câteva zeci de firme poate pune în funcție un președinte de cameră. Este și cazul Timișoarei, unde Georgică Cornu a fost reales președinte prin manevre oculte, deși majoritatea firmelor sale erau în insolvență, iar apoi au intrat în faliment. ”Nu putem în nici un fel verifica sau aproba cine ajunge în fruntea unei camere de comerț județene. Deși noi l-am demis pe Vlasov, acesta este în continuare președintele Camerei de Comerț Vâlcea, chiar dacă este arestat la domiciliu. Trebuie să schimbăm legea și statutul CCIR, pentru că nu putem să spunem membrilor cu cine să voteze”, a declarat Daraban. Președintele CCIR a insistat și neimplicarea politicului în activitatea camerelor de comerț, uitând însă că acest lucru este unul relativ în România, și președintele și prefecții fiind oameni politici deveniți apolitici după alegerea, respectiv numirea, în funcție.

Angajații vor să-și păstreze scaunele. Și ”afacerile”

La Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș situația este în acest moment mai gravă decât prezența în funcție a unui președinte falimentar și aproape penal. De la demararea problemelor cu justiția a lui Georgică Cornu, pe holurile CCIAT se vorbește despre necesitatea înlocuirii acestuia. Cei care vorbesc despre aceasta nu sunt doar, așa cum ar fi normal, membri instituției, care au devenit cam pasivi, ci chiar cei din conducerea executivă a Camerei. Speriați că tăvălugul înlăturării lui Cornu, pe care însă încă îl apără, le poate clătina scaunele și afacerile, angajații din vârful CCIAT lucrează deja la un plan de rezervă. Animozitățile dintre Cornu și Florica Chiriță, directorul general al CCIAT, au fost vizibile chiar și în timpul vizitei la Timișoara a președintelui Daraban. Conferința de presă pregătită de Florica Chiriță s-a axat în primul rând pe mărețele realizări ale acesteia în ultimele luni, în fața presei fiind expus întregul personal cu funcție de conducere din CCIAT. Laudele Coanei Chiriță au fost însă oprite de Georgică Cornu care, după ce a avut răbdare vreme de 20 de minute să asculte polologhia directoarei, a oprit-o brusc. Tensiunile dintre cei doi au fost vizibile și acum câteva săptămâni când Coana Chiriță a vrut să închirieze un spațiu ultracentral al CCIAT cu doar 1 (un) euro pe metru pătrat. După intervenția virulentă a lui Cornu spațiu a fost închiriat cu 8 euro / mp, dar cu drept de subînchiriere, așa încât șaormeria ce va fi deschisă acolo plătește de fapt 20 de euro pe metri pătrat unei firme din ”portofoliul” Chiriței. Angajați ai CCIAT mai vorbesc și de faptul că una dintre firmele angajate să efectueze lucrări la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, Rigid Construct, a renovat și casa directorului general. Dacă lui Georgică Cornu i se pot contesta multe, de când este președinte al CCIAT nu a fost implicat în astfel de ”afaceri”.

Comentarii

comentarii