Acasă Actualitate Cocoană, pune şi tu o floare!

Cocoană, pune şi tu o floare!

481
DISTRIBUIȚI

La un an după ce a omorât pe trotuar un tânăr şi a fugit de la locul accidentului, „criminalul din Ferrari” îşi petrece libertate în lux
Cu exact un an în urmă, pe 19 august 2008, Lucian Reja (28 de ani) era spulberat de un Ferrari în timp ce se plimba împreună cu prietena pe un trotuar. Afaceristul care a terminat medicina, Adrian Iosif Cocoană, a încercat să depăşească pe contrasens un taxi, a pierdut controlul maşinii din cauza vitezei excesive, în zona viaductului din Circumvalaţiunii şi l-a izbit în plin pe Lucian. În ultimul moment, acesta a avut puterea să-şi împingă prietena din faţa boldiului condus de Cocoană. Două ore mai târziu, Lucian Reja avea să moară pe patul celui mai apropiat spital. Doctorii au ridicat neputincioşi din umeri. În acelaşi timp, şoferul inconştient a fugit de la locul accidentului şi avea să se predea după mai bine de 24 de ore poliţiei. Pentru omor din culpă, vătămare corporală şi fugă de la locul accidentului, Cocoană risca până la 7 ani de închisoare. A stat mult mai puţin după gratii. Magistraţii olteni au dovedit încă o dată că legea în România se aplică doar pentru fraieri şi l-au eliberat condiţionat. În timp ce probabil Cocoană se va plimba din nou cu barca pe Bega, mama şi bunica lui Lucian Reja îşi vor pterece toată ziua de miercuri, 19 august, în cimitirul din Calea Lipovei.

Ultimul sfat…

Tânărul inginer de la Alcatel a scăpat de malarie în Congo şi de inundaţii pe o insulă din apropierea Angliei. A trecut neatins printr-o ploaie de gloanţe în Kosovo. A fost în cele mai îndepărtate şi periculoase locuri de pe Terra şi nu a păţit nimic. A murit, în schimb, absurd, în timp ce se plimba pe un trotuar din Timişoara. Împreună cu fosta sa prietenă. A murit lovit de maşina unui inconştient pentru care legea nu a însemnat niciodată nimic. La un an după moartea unicului său fiu, Aurelia Grămescu, mama lui Lucia, rememorează în fiecare zi ultimele ore în care şi-a văzut copilul. În ultima seară de viaţă, Lucian Reja a decis să plece într-o scurtă plimbare cu fosta sa prietenă, Cristina. „Ştiţi, cu doar jumătate de oră înainte de a primi cel mai urât telefon din viaţa mea, i-am aranjat gulerul şi i-am spus că arată bine. Voia să facă o scurtă plimbare. Nu am crezut niciodată că nu-l voi mai vedea. M-a întrebat dacă e frumos şi în momemntul în care uşa liftului se închidea i-am spus să aibă grijă de el”, îşi aminteşte printre lacrimi Aurelia Grămescu.

Putea să învingă soarta?

În momemntul în care a fost lovit de Ferrariul lui Cocoană, Lucian Reja trebuia să fie foarte departe de România. Cu 19 zile înainte de accident, Lucian, unul dintre cei mai apreciaţi ingineri IT ai companiei Alcatel trebuia să plece într-o misiune la mii de kilometri de România, în Burundi. În ultimul moment a aflat că misiunea se amână cu o lună. „Pentru mine, Lucian nu a murit. Nu va muri niciodată. Viaţa mea s-a sfârşit însă pe 19 august. În ultima lui zi de viaţă am văzut împreună un film. A trebuit mult să insite pentru a ne uita împreună la «Călătoriile lui Marco Polo». Era un film foarte lung, de trei ore şi jumătate. De atunci nu am mai văzut niciun film. A fost ultimul film pe care l-am văzut de un an de zile”, povesteşte Aurelia Grămescu. Ea, împreună cu bunica lui Lucian, vor fi, miercuri, la Cimitirul din Calea Lipovei, chiar dacă se anunţă o zi toridă, cu temparaturi de peste 34 de grade.

Mesaj de dincolo de moarte

De la ora 12, la mormântul lui Lucian Reja, toţi cei care l-au iubit, i-au fost prieteni, apropiaţi sau doar au auzit de teribilul caz, sunt aşteptaţi pentru a-i aduce un ultim omagiu tânărului căruia destinul i-a jucat cel mai pervers renghi. Marea dorinţă a lui Lucian era să plece definitiv din România. Nu şi-a mai putut-o împlini niciodată. „Lucian nu era un şmecher sau un băiat de bani gata. Mereu mi-a spus că fără aceste atribute nu ai ce căuta în România. Voia să ne mutăm împreună în Africa de Sud. Voia să se căsătorească, să facă copii şi eu să am grijă de ei”, spune Aurelia Grămescu. În urmă cu o lună, mama lui Lucian a făcut cadou telefonul fiului său unei rude apropiate. Ultima dintre pozele de pe mobil era un portret cu Lucian Reja. Un portret cu un înger în spate… Fotografia a fost făcută cu puţin timp înainte ca Lucian să părăsească această lume.

Justiţie orbită de Cocoană

Chiar dacă niciodată nu a putut trece nici măcar la mică distanţă de locul teribilului accident – viaductul din Circumvalaţiunii, aici a fost monată, în urmă cu câteva zile, o placă comemorativă care să amintescă tuturor de cel care a fost Lucian Reja. O coroană depusă recent la locul accidentului descrie în foarte puţine cuvinte o durere supraomenească – „Lucian, pentru mine vei împlini 30 de ani”. În timp ce Lucian va fi plâns de zeci de apropiaţi, Adrian Iosif Cocoană se gândeşte la o prodigioasă carieră de medic. Afaceristul timişorean, al cărui proces pare fără sfârşit, a cerut ridicarea interdiciţiei de a părăsi Timişoara. Justificarea – vrea să-şi dea masteratul în medicină, la Cluj. Cocoană a dat de pământ cu „Jurământul lui Hipocrate” după ce a fugit de la locul accidentului, lăsând un om în agonie. Dacă legea poate fi aplicată şi în cazul său, el riscă între 2 şi 7 ani de închisoare pentru omor din culpă, vătămare corporală şi fugă de la locul accidentului. Până acum, justiţia s-a dovedit de carton în cazul omului care juca, până nu demult, poliţiştii pe degete.

Comentarii

comentarii