Acasă Economic Codul Muncii. Concedierea individuală pentru motive care nu țin de persoana salariatului

Codul Muncii. Concedierea individuală pentru motive care nu țin de persoana salariatului

DISTRIBUIȚI

Codul Muncii, astfel cum a fost modificat și ulterior republicat, reglementează posibilitatea încetării contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
Ca atare, concedierea individuală pentru motive care nu țin de persoana salariatului nu este este condiționată de existența unor dificultăți economice ale societății angajatoare. În același sens, și jurisprudența instanțelor judecătorești a recunoscut în repetate rânduri prerogativa angajatorului de a selecta și decide cu privire la posturile care trebuie desființate în scopul eficientizării activității sale, consființind că decizia angajatorului referitoare la desființarea unui anume loc de muncă nu este necesar să fie determinată de existența unor dificultăți de natură economică.

Pentru a fi în concordanță cu prevederile legale, desființarea locului de muncă trebuie să fie însă efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă. Salariatul concediat pentru motive care nu țin de persoana sa beneficiază de dreptul la un preaviz care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare, termen astfel majorat prin ultimele amendamente aduse Codului Muncii. Desigur, în cazul în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz se suspendă în mod corespunzător.

În ipoteza desființării unui anume loc de muncă, angajatorul nu are obligația legală să propună salariatului astfel concediat un alt post vacant, deși, în măsura în care astfel de posturi vacante există la acea dată, angajatorul are opțiunea să îi propună salariatului a cărui loc de muncă urmează a fi desființat să ocupe un astfel de post.

Avocat Adela – Raluca Fara

CHSH Gilescu & Partenerii SCA

Comentarii

comentarii