Acasă Economic Coface România a deschis un birou la Timișoara

Coface România a deschis un birou la Timișoara

DISTRIBUIȚI

birou-cofacePotențialul de business al Timișoarei și al Regiunii de Vest

Singurul furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit din România, Coface, continuă dezvoltarea regională prin deschiderea unui nou birou în Timișoara.

Cu o experiență de peste 17 ani pe piața din România, Coface se orientează acum și către zona de vest a țării, identificând un potențial de afaceri ridicat și un segment semnificativ de societăți active. După deschiderea primului birou regional în Cluj Napoca, în 2013, Coface își continuă dezvoltarea prin lansarea unui nou sediu, de data aceasta în Timișoara, unde își vor desfășura activitatea un Business Development Manager și un Key Account Manager. Alegerea Coface pentru cel mai important centru urban din vestul României a fost susținută de potențialul investițional și cel de dezvoltare al zonei, numărul semnificativ de companii active și numărul de clienți existenți ai Coface, atât pentru Asigurarea de Credit Comercial, cât si pentru Divizia de Servicii.
„Coface România își continuă ritmul alert de creștere, iar ca parte a strategiei noastre de dezvoltare, pe lângă biroul de la Cluj-Napoca, am deschis anul acesta cel de-al doilea centru regional la Timișoara. Am optat pentru acest oraș, deoarece apreciem potențialul de business din zona de vest a țării, dar totodată ne dorim să fim mai aproape de clienții noștri existenți din această regiune. Focusul nostru este de a ne dezvolta continuu și totodată de a le oferi clienților un sprijin cât mai amplu în dezvoltarea și protejarea afacerilor lor. Suntem nerăbdători să susținem dezvoltarea trainică și sustenabilă a mediului de afaceri bănățean.”, a declarat Constantin Coman, country manager, Coface România.

Potențialul de business al Timișoarei și al Regiunii de Vest

Zona de vest a țării reprezintă una dintre cele mai dezvoltate regiuni, cu o capacitate antreprenorială și investițională ridicată, având una dintre valorile cele mai mari pe țară din punctul de vedere al firmelor active la nivel național. Bineînțeles, acest fapt se datorează și proximității geografice față de diverse piețe, zona fiind foarte atrăgătoare pentru investitorii care vor să reducă costurile asociate cu transportul și asamblarea bunurilor importate din alte zone ale lumii și destinate exportului către piețele din Europa Centrală și de Est. Din acest punct de vedere, județul Timiș a cunoscut în ultimii ani o dinamică puternică a investițiilor, mai ales a celor străine, în industria de componente auto, a electronicelor și electrocasnicelor. Din analiza Coface reiese că în 2013, la fiecare companie nou înregistrată la nivel național, un număr de 2 companii și-au întrerupt activitatea. Doar 3 regiuni la nivel național se încadrează sub această medie, respectiv București, zona de Sud și zona de Vest. Dintre județele din zona de Vest, se remarca Caraș Severin și Timis, care se încadrează în top 10 județe la nivel național cu cele mai puține companii care și-au întrerupt activitatea, raportat la numărul firmelor nou înmatriculate.
Dintre aproximativ 68.000 de companii active cu sediul social înregistrat în zona de Vest, doar 1.800 dau puterea financiară a zonei de Vest. Acestea generează peste 80% din cifra de afaceri consolidată la nivel regional și aproximativ 10% din ponderea companiilor la nivel național cu o cifră de afaceri peste 1 milion de euro. Dintre acestea, Coface a identificat un segment de 1.500 de companii ca piață cu potențial de afaceri pentru serviciile sale de management al riscului de credit. 204 de companii reprezintă piața țintă pentru Asigurarea de Credit Comercial, având o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, 231 de companii cu o cifră de afaceri între 5 – 10 milioane de euro și 1.389 de companii cu o cifra de afaceri între 1 – 5 milioane de euro.
Pe parcursul anului trecut, în zona de Vest au fost înregistrate 20 de companii care și-au întrerupt activitatea la 100 de firme active, în linie cu media înregistrată la nivel național. Din acest punct de vedere, județul Caraș Severin este poziționat foarte bine față de media națională, pe parcursul anului 2013 înregistrând 13 companii care și-au întrerupt activitatea la 100 de firme active și un număr egal de companii nou înregistrate. Județele Timiș și Arad se clasează aproape de media înregistrată la nivel național.
În ciuda acestor circumstanțe favorabile, potrivit analizei Coface, în ultima perioada 25% dintre companiile din zona de Vest au înregistrat o durată medie de recuperare a creanțelor (DSO) peste media la nivel național (120 de zile). Mai mult decât atât, 60% dintre companiile active din zona de Vest își plătesc mai târziu facturile către furnizori, comparativ cu viteza medie de încasare a creanțelor și vânzare a stocurilor. Astfel, ponderea furnizorilor în totalul datoriilor pe termen scurt a crescut de la an la an, iar companiile au făcut apel la creditul-furnizor, în condițiile în care creditul bancar a fost mai dificil de obținut.
Pe acest fond, prezența pe plan local a unui furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit este mai mult decât oportună. Asigurarea încasării creanțelor și creșterea dependenței companiilor de această sursă de lichiditate a devenit o necesitate în creștere.

Comentarii

comentarii