Acasă Actualitate Colegiul Medicilor cere sprijinul Preşedinţiei şi al Parlamentului României

Colegiul Medicilor cere sprijinul Preşedinţiei şi al Parlamentului României

342
DISTRIBUIȚI

Dacă nu vor fi îndeplinite revendicările, Colegiul Medicilor din România (CMR) va cere tuturor doctorilor să îşi dea demisia din sistem, urmând exemplul colegilor din Israel, Slovacia, Cehia – este decizia Adunării Generale a CMR, de la sfârşitul săptămânii trecute.

Deblocarea posturilor din sistemul sanitar, excluderea din categoria de bugetari a medicilor şi precizarea în mod expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia – sunt trei dintre cerinţele CMR trimise Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a fi luate măsuri urgente, în scopul redării drepturilor acestei categorii profesionale, fundamentale pentru funcţionarea normală a societăţii actuale.

Medicii mai cer eliminarea barierei în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalului din spitale (în prezent aceasta este de 70% din suma decontată de CNAS), majorarea veniturilor astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, condiţii de muncă decente pentru doctori, pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţa pacientului, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient.

CMR îşi arată disponibilitatea de colaborare cu factorii decidenţi în realizarea acestui program şi face un apel către medici la solidaritate, colegialitate şi fermitate în lupta pentru redobândirea demnităţii.

Adunarea Generală a CMR, analizând situaţia medicilor din România, a aconstatat grave atingeri aduse demnităţii, libertăţii şi independenţei profesionale ale medicilor. În aceste condiţii, Adunarea Generală a CMR solicită Preşedinţiei României, Guvernului şi Parlamentului luarea urgentă de măsuri pentru a reda drepturile acestei categorii profesionale.

Comentarii

comentarii