Acasă Actualitate Colegiul Medicilor din România analizează la UMF Timișoara cauzele greșelilor făcute de...

Colegiul Medicilor din România analizează la UMF Timișoara cauzele greșelilor făcute de unii doctori

DISTRIBUIȚI

Colegiul Medicilor din România a lansat o serie de dezbateri publice pe tema greșelilor medicale și drepturilor pacienților, în situația în care o greșeală asociată asistenței medicale le produce prejudicii.

O asemenea întâlnire publică va avea loc, în data de 16 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, în aula magna.

Prima întâlnire relevantă a avut loc in Aula Academiei Romane la invitația Președintelui Acad. Ioan Aurel Pop, în data de 14 Septembrie 2022 și a reunit conducerile Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Bucuresti, Colegiului Medicilor Stomatologi din România, reprezentanții celor șase Universități de Medicină si Farmacie din România și a peste 50 de Societati profesionale medicale. Discuțiile au fost centrate pe nevoia unor schimbări de impact la nivel de sistem, în direcția îmbunătățirii calității actului medical și a relației medic-pacient. Participanții au subliniat că este nevoie de o mai bună funcționare a mecanismelor de despăgubire a victimelor unor greșeli medicale și de o mai mare implicare a sistemului de asigurări în despăgubirile acordate în caz de malpraxis medical – explică emedic.ro.

A doua întâlnire a avut loc tot la Academia Română, în data de 2 noiembrie 2022, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți (Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor; Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu TB- MDR; Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer; Asociatia Pacientilor cu Boli Cronice din România; Asociatia Pacientilor cu Boli Autoimune ; Asociatia Mame pentru Mame; Asociatia Nationala a Hemofilicilor din România; Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV /SIDA; Asociatia Pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza; Asociatia Transplantatilor din România; Alianta Nationala pentru Boli Rare ), societății civile (Dăruieste Viață), organizatiilor profesionale (Colegiul Farmacistilor din România; OAMGMAMR; Colegiul Medicilor Stomatologi din România; OBBCS; Colegiul Fizioterapeutilor din România; Colegiul Psihologilor din România) și sindicatelor în domeniul medical (Promedica, Federatia “Solidaritatea Sanitară”, Uniunea Sindicală Sanitas).

Prin dezbaterile propuse, CMR dorește să permită identificarea problemelor și apoi a soluțiilor necesare îmbunătățirii sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale în România. Importanța temei pentru întreaga societate românească impune transparență, seriozitate și rigoare, de aceea întregul demers se desfășoară sub auspiciile Academiei Române – mai atenționează emedic.ro.

„În România, nu avem o cultură care să permită învățarea din greșelile medicale.”-Prof. Dr. Daniel Coriu, Presedintele Colegiului Medicilor din România

“Peste 90% din erorile medicale nu sunt rezultatul greșelii unui singur individ, ci rezultatul unei serii de eșecuri ale unor sisteme și procese complexe.”-Dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Următoarea întâlnire publică va avea loc în data de 16 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babes” din Timișoara și respectiv 23 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicina și Farmacie “George Emil Palade” din Târgu Mureș. În lunile ianuarie și februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua în Cluj, Iași și Craiova.

Sperăm ca prin aceste dezbateri cât mai deschise și oneste, și prin propunerile concrete care vor rezulta în urma dezbaterilor, să contribuim la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale și la creșterea gradului de satisfacție a pacienților noștri – explică profesor dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

 

Comentarii

comentarii