Acasă Actualitate Şcolile şi liceele din Timiş vor trebui să organizeze Comitete de gripă...

Şcolile şi liceele din Timiş vor trebui să organizeze Comitete de gripă AH1N1

DISTRIBUIȚI

Din septembrie
Direcţia de Sănătate Publică Timiş va aplica măsurile standard în cazul suspiciunilor de îmbolnăvire cu AH1N1 (preluare, testare şi internare sub tratament antiviral în urma confirmării de laborator)

În săptămâna 7 – 13 septembrie, au fost înregistrate 10 noi cazuri confirmate de gripă cu tulpina nouă AH1N1, totalul la nivel naţional ajungând la 326. Dintre cele 10 cazuri noi, patru s-au îmbolnăvit în Spania, Olanda şi în Malaezia. Fiindcă situaţia devine tot mai primejdioasă, Comitetul de coordonare şi acţiune al Ministerului Sănătăţii (MS) în cazul gripei AH1N1 s-a întrunit pentru a stabili noi măsuri pentru prevenirea infectării cu noul virus gripal. Comitetul a decis stabilirea unor proceduri suplimentare de monitorizare, prevenţie şi reacţie în cazul îmbolnăvirilor cu AH1N1 în sistemul de învăţământ.

Măsuri firave anti AH1N1, în şcolile din Timiş

Până acum, singurele măsuri luate în şcolile din Timiş au fost simple informări ale copiilor de către cadrele didactice: să se spele pe mâini, să îşi astupe gura cu o batistă de unică folosinţă, atunci când tuşesc sau să evite aglomerările. Din fericire, judeţul Timiş nu prea a fost bântuit de virusul ucigaş până acum, decât în puţine cazuri. De aceea, este nevoie de măsuri urgente. La Aeroportul Traian Vuia Timişoara sau la graniţe, există echipe de medici bine organizate care urmăresc orice caz, dar pandemia abia s-a declanşat. Comitetul a stabilit categoriile de populaţie cu risc ridicat de îmbolnăvire şi răspândire şi prioritizarea lor în campania de vaccinare care va avea loc imediat după finalizarea producerii vaccinului pandemic de către Institutul Cantacuzino. Astfel, categoriile prioritare la vaccinare vor fi cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esenţiale, copiii din sistemul de învăţământ şi gravidele. România va demara campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 la începutul lunii decembrie. Va fi produs un lot de circa 5 milioane de doze, iar anul viitor, producţia se va desfăşura cu o cadenţă de aproximativ un milion de doze pe lună.

Elevii trebuie chestionaţi zilnic cu privire la gripa porcină

Unităţile de învăţământ îşi vor organiza Comitete de gripă, care vor fi responsabile cu informarea şi educarea părinţilor şi a elevilor privind prevenţia îmbolnăvirii, cu monitorizarea şi raportarea cazurilor cu simptome ale afecţiunilor respiratorii şi cu aplicarea de măsuri în cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1. În fiecare zi, unităţile şcolare sunt obligate să realizeze chestionarea elevilor şi evidenţa simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sunt raportate Comitetului de gripă, izolate şi consultate de către medicul şcolar (sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie ce are în arondare şcoala respectivă), care confirmă sau infirmă simptomele şi contextul epidemiologic (a călătorit sau a luat contact cu persoane care au călătorit în ţări care au raportat prezenţa AH1N1). În cazul îndeplinirii celor două condiţii, se va anunţa Direcţia de Sănătate Publică Timiş, care va aplica măsurile standard în cazul suspiciunilor de îmbolnăvire cu AH1N1 (preluare, testare şi internare sub tratament antiviral în urma confirmării de laborator). În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ şi de a se prezenta la medicul de familie sau la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara, pentru diagnostic şi conduită terapeutică.

Comentarii

comentarii