Acasă Administraţie Colterm riscă o amendă de 21 de milioane de lei, din cauza...

Colterm riscă o amendă de 21 de milioane de lei, din cauza că nu s-a discutat problema certificatelor verzi în AGA

DISTRIBUIȚI

Social-democrații și liberalii timișeni atrăgeau, de curând, atenția că Primăria Timișoara trebuie să cumpere certificate verzi pentru Colterm în valoare de 12 milioane de euro. Termenul fixat pentru acest lucru a fost de 30 aprilie, însă, cel puțin pentru CET Sud, acest lucru nu s-a întâmplat. La un moment dat a fost stabilită și o adunare generală a acționarilor (AGA) în care trebuia discutat subiectul, însă consilierii locali, cei care fac parte din această adunare, nu au mai ținut-o. Acum, primăria și Coltermul riscă o amendă de până la 21 de milioane de euro pentru acest lucru.

Primarul Dominic Fritz a fost întrebat despre acest subiect în conferința de presă din 11 mai. Acesta a pasat vina: „Nu primarul convocă AGA, Consiliul Local o face. Nu a semnalat nimeni din rândul celor 27 de consilieri locali că este nevoie de o AGA. Am comunicat cu consiliul de administrație, iar acestuia i-a fost încredințat de AGA să se ocupe de Colterm”.

Mai mult, când i s-a amintit că vechiul consiliu de administrație, schimbat pe 26 martie, primarul a replicat, evitând, din nou, un punct de vedere concret: „Vechiul consiliu de administrație a considerat că primăria trebuie să dea o garanție, consider, la limita legalității. Acum să plătim 3,5 milioane de lei pe lună pentru certificate din 2019, pe baza unei garanții. Ne poate executa EON pentru garanții de 50 de milioane de lei, oricând! Asta a făcut vechiul CA, noi încă plătim, nu putem continua acest lanț al garanțiilor. Nu iau lecții de la vechiul consiliu de administrație!”

Fritz a amintit și că primăria nu dispune nici de banii de certificate verzi, tocmai de aceea există discuții cu guvernul, în mod special cu premierul și vicepremierul pentru o finanțare de la nivel central. Cu toate că o amendă, chiar mai mare decât prețul certificatelor verzi, pare iminentă, acesta este optimist. „Nu ne ajută să speculăm ce se va întâmpla”, a adăugat el.

Tot în legătură cu Colterm, un alt subiect destul de important este procedura de concordat. Achiziția a fost „contestată cu succes”, deci și anulată. Acum spune Fritz, consiliul de administrație analizează dacă se va relua procedura de achiziție sau dacă sunt necesari alți pași.

Comentarii

comentarii