Timișorenii resimt din nou problemele generate de gestionarea deficitară a sistemului centralizat de termoficare, iar amenzi de peste 35 de milioane de euro riscă să fie achitate din banii contribuabililor.
Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alin Popoviciu, atrage atenția asupra faptului că administrația locală pare să fi uitat criza din iarna anului 2021, când locuitorii orașului au rămas fără căldură din cauza neplății certificatelor verzi. Drept urmare, Colterm a fost sancționată cu două amenzi majore:
- 21 de milioane de euro
- 14,5 milioane de euro
„Mă întreb câți kilometri de conducte ar fi putut fi reabilitați cu 35,5 milioane de euro, în condițiile în care Primăria Timișoara a contractat un credit de 30 de milioane de euro pentru a moderniza doar 13 kilometri de rețea Colterm”, a declarat Popoviciu.
Calorifere reci, facturi mari și nemulțumiri în rândul timișorenilor
Mai mulți locuitori ai orașului au sesizat autoritățile cu privire la problemele grave legate de furnizarea agentului termic, în condițiile unor temperaturi foarte scăzute. Oamenii se plâng că apa caldă abia este călduță, iar caloriferele sunt aproape reci, deși plătesc facturi considerabile.
În urma acestor reclamații, Popoviciu a cerut clarificări de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind măsurile luate împotriva Colterm. În baza Legii 544/2001 privind accesul la informații publice, acesta a solicitat un raport privind sesizările și verificările efectuate.
„Am primit răspunsul rapid și consider că este normal să-l fac public. Toți timișorenii racordați la Colterm trebuie să știe că plătesc mai mult decât ar trebui, în comparație cu ceea ce este stipulat în contractele lor”, a subliniat Popoviciu.
În perioada 1 ianuarie 2024 – 24 februarie 2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a efectuat nouă controale la punctele de lucru ale SC Colterm SA, operatorul responsabil de furnizarea energiei termice în Timișoara.
Conform răspunsului ANPC, semnat de președintele Cristian-Victor Popescu Piedone, în urma verificărilor, inspectorii au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale, dintre care 15 amenzi, în valoare totală de 97.500 lei, și 9 avertismente.
Principale abateri constatate au fost urmăatorele:
- Operatorul economic nu a putut prezenta registrul unic de control, acesta nefiind achiziționat, pentru fiecare punct de lucru verificat.
- Buletinele de verificare metrologică pentru echipamentele de măsurare din punctul termic – termometre, manometre, inclusiv pentru senzorii de temperatură și presiune utilizați în cadrul instalației de automatizare (operatorul economic a prezentat documente doar pentru manometre), astfel nu a putut face dovada realizării verificării metrologice pentru termometre și nici pentru senzorii de temperatură și presiune utilizați în cadrul instalației de automatizare. Având în vedere cele de mai sus, s-a constatat că operatorul economic nu utilizează în cadrul prestării serviciilor mijloace de măsurare verificate metrologic, conform prevederilor legale, pentru fiecare punct de lucru verificat.
- Din verificarea afișajului instalației de automatizare, care funcționa în regim AUTOMAT – DISPECER, ora 13:51:00, temperatura de plecare din punctul termic – reglată pe sistem ca fiind necesară (de referință) și conform Ordin ANRE 69/2024, Anexa reprezentând standard de performanță pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, art. 10, lit. c – apa caldă de consum trebuie să aibă temperatura cuprinsă între 55 și 60 grade Celsius – condiții prescrise. Cu toate acestea s-a constatat că temperatura apei calde de consum/ menajeră la ieșirea din punctul termic era de 53,5 grade Celsius, temperatura sub cea admisa de prevederile Ordin ANRE 69/2024, având în vedere cele de mai sus s-a constatat că operatorul economic nu a respectat condițiile prescrise.
- Din verificarea afișajului instalației de automatizare, care funcționa în regim AUTOMAT – DISPECER, ora 12:24:13, temperatura de plecare din punctul termic – reglată pe sistem ca fiind necesară (de referință) și conform Ordin ANRE 69/2024, Anexa reprezentând standard de performanță pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, art. 10, lit. c – apa caldă de consum trebuie să aibă temperatura cuprinsă între 55 și 60 grade Celsius – condiții prescrise. Cu toate acestea s-a constatat că temperatura apei calde de consum/ menajeră la ieșirea din punctul termic era de 49,8 grade Celsius, temperatura sub cea admisa de prevederile Ordin ANRE 69/2024,. De asemenea, s-a constatat că pentru agentul termic de încălzire temperatura de referință reglată conform diagramei de reglaj necesară asigurării temperaturilor interioare convenționale de calcul specifice, era de 48,5 grade Celsius, dar temperatura de ieșire era de 47,9 grade Celsius, nefiind prezentate abateri în diagrama de reglaj, conform Ordin ANRE 69/2024, art. 11, al. 1 – condiții prescrise.
CJPC Timiș a concluzionat că SC Colterm SA nu respectă condițiile prescrise privind furnizarea energiei termice, impunându-se astfel aplicarea sancțiunilor.
Autoritățile anunță că vor continua monitorizarea operatorului, pentru a se asigura că serviciile oferite consumatorilor respectă standardele de calitate impuse de legislația în vigoare.