Acasă Economic Colterm Timişoara va investi în acest an doar de 20,4 milioane de...

Colterm Timişoara va investi în acest an doar de 20,4 milioane de lei, 50% din cât a investit în 2008

DISTRIBUIȚI

cet timisoaraProducătorul de energie electrică şi termică Colterm Timişoara şi-a stabilit, în acest an, investiţii în valoare de 20,44 milioane de lei, în scădere cu 60,3% faţă de anul 2008, când au fost alocaţi 51,58 milioane de lei. În programul investiţional pe acest an este cuprinsă instalarea, în două centrale termice de cartier, a patru grupuri de cogenerare cu motor termic cu gaz, având fiecare câte 1 MW. Acest proiect este finanţat din alocări bugetare de stat, alocaţii bugetare locale şi surse proprii. Acţionarul unic al Colterm Timişoara este Consiliul Local Timişoara. Societatea are aproximativ 1.200 de angajaţi.
Colterm a anunţat şi faptul că un grup de cogenerare de 20MW va fi pus în funcţiune în următorii trei ani la CET Centru Timişoara, printr-o investiţie de 24,7 milioane euro. Acest grup va conţine o turbină cu gaze cu o putere totală de 14MW, un cazan de abur recuperator al căldurii gazelor de ardere şi un turboagregat pe abur în contrapresiune cu puterea de 6MW.
Colterm cuprinde următoarele unităţi de producţie şi transport: centrala electrică de termoficare (CET) Timişoara Centru, centrala termică pe cărbune CT Timişoara Sud, centrala hidroelectrică (CHE) Timişoara şi reţeaua primară de termoficare. CET Timişoara Centru a fost pusă în funcţiune pe 12 noiembrie 1884, sub denumirea de „Uzina Electrică Timişoara”, fiind prima centrală electrică din Europa care a asigurat iluminatul străzilor. Centrala Hidroelectrică Timişoara este amplasata pe canalul Bega, la intrarea acestuia în Timişoara, fiind construită între anii 1906 – 1910, în scopul producerii energiei electrice. În anul 1986, s-a pus în funcţiune prima capacitate la CET Timişoara Sud, respectiv un cazan de 100Gcal/h. Centrala a fost proiectată să funcţioneze cu combustibil solid (lignit), suport de gaze naturale, fiind prevăzută a se realiza în două etape, cea termică şi cea energetică. Până în prezent s-a construit doar etapa termică.

Comentarii

comentarii