Acasă Economic Comisia Europeană lansează și în România un studiu pentru măsurarea vitezei de...

Comisia Europeană lansează și în România un studiu pentru măsurarea vitezei de Internet

DISTRIBUIȚI

Din România sunt necesari 3.000 de voluntari care să furnizeze indicatori de performanţă pentru serviciile de Internet 

Comisia Europeană (CE) a lansat un studiu de amploare pentru a confirma vitezele reale furnizate consumatorilor de Internet în bandă largă, din toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia şi Croaţia. 

Rezultatele studiului vor duce la creşterea investiţiilor directe ale CE în majorarea vitezei de trafic în reţelele de bandă largă şi vor susţine programul european Digital Agenda, prin furnizarea de informaţii despre calitatea serviciilor livrate către consumatori. “Toți cetățenii UE ar trebui să se bucure de beneficiile unui Internet deschis şi legal, fără restricţii ascunse sau viteze mai mici decât au fost promise”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda. “Trebuie culese informaţii de primă mână de la consumatori despre calitatea reală a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu uşurinţă ce state au cele mai mare progrese şi cele care sunt în urmă, astfel încât să putem asigura suportul şi investiţiile necesare într-un mod corect”, a continuat acesta. Studiul va măsura vitezele în bandă largă, prin distribuirea către voluntari a unui dispozitiv care se instalează la conexiunea de Internet a acestora. Pentru a obţine date statistice cât mai reprezentative, studiul necesită peste 100.000 de voluntari, din care 3.000 în România. Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), România are 3,13 milioane de conexiuni fixe la Internet, administrate de puțin peste 1.000 de furnizori operaţionali. Toţi aceştia sunt obligaţi, începând cu 20 ianuarie 2012, să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet furnizat. Studiul Comisiei Europene este gestionat de către compania britanică SamKnows, specializată în măsurarea vitezei broadband. “SamKnows a derulat deja proiecte similare de măsurare a vitezei de Internet în 15 ţări europene. Viziunea noastră este de a crea un standard global pentru măsurarea performanţei serviciilor de Internet în bandă largă”, a spus Alex Salter, CEO SamKnows. “În Europa, sperăm să construim o voce puternică din partea consumatorilor pentru a analiza problemele serviciilor de Internet pe termen lung. Sperăm că şansa de a evidenţa calitatea acestor servicii, precum şi potenţialul de a atrage mai multe investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii, vor motiva cât mai mulţi voluntari din România să se alăture programului”, a continuat Salter.
Comisia Europeana și-a propus să cheltuiască aproape 9,2 miliarde euro in perioada 2014 – 2020 în proiecte pan-europene care să ofere cetățenilor și companiilor acces la rețele broadband de mare viteză. Proiectul a fost special conceput pentru a furniza o imagine clară asupra vitezelor şi a fiabilităţii serviciilor nete din toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeană, furnizorii de servicii de Internet, autorităţile de reglementare în domeniu, precum şi consumatorii vor avea acces la rezultatele studiului, la finalizarea acestuia. Pentru voluntariat, abonații de Internet din România trebuie doar să se înregistreze pe site-ul http://www.samknows.eu/index.php/ro. La scurt timp de la înregistrare, aceştia vor primi un dispozitiv “whitebox” special conceput, care se va instala la conexiunea de Internet. Când voluntarii nu accesează Internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru măsurarea vitezei şi a performanţei conexiunii. La sfârșitul fiecărei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va conţine rezultatele testelor din luna respectivă și o viteză medie a conexiunii lor de date. În plus, primii 1.000 de participanți înscriși vor avea șansa să câștige, prin tragere la sorți, un iPad2.

Comentarii

comentarii