Acasă Economic Competiţia mondială IBM John Backus câştigată de un profesor universitar român

Competiţia mondială IBM John Backus câştigată de un profesor universitar român

DISTRIBUIȚI

dr. Ing. Radu MarinescuIBM România a organizat miercuri, 6 mai, la Timişoara evenimentul "Iniţiative Academice şi Soluţii IBM", în cadrul căruia specialiştii companiei au prezentat Programe de Cercetare şi Dezvoltare derulate în cadrul Iniţiativei Academice IBM, soluţii software IBM pentru o universitate modernă şi soluţii IBM pentru virtualizare şi inovare. Cu această ocazie s-a anunţat de asemenea că unul dintre câştigătorii competiţiei de prestigiu IBM John Backus este dr. Ing. Radu Marinescu, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Timişoara.
Premiul IBM John Backus este oferit de către compania IBM în memoria omului de ştiinţă John Backus (1924 – 2007). El a fost fondatorul limbajului FORTRAN, primul limbaj de programare de nivel înalt structurat şi al limbajului de programare funcţional FP. Activitatea lui John Backus a permis programatorilor din lumea întreagă să folosească limbaje de programare de nivel înalt cu performanţe bune ceea ce a dus la creşterea productivităţii în industria software. John Backus, colaborator apropiat al IBM, a primit printre multe alte premii şi: premiul W.W. McDowell, Medalia Naţională pentru Ştiinţă şi Premiul ACM Turing.
Această primă ediţie a competiţiei IBM John Backus s-a desfăşurat pe parcursul a două etape. Nominalizările au fost făcute de către şefii de catedră din cadrul facultăţii unde cadrul didactic nominalizat îşi desfăşoară activitatea. Juriul a selectat cele mai bune 10 nominalizări, iar pe baza relevanţei activităţii susţinute de cadrul didactic nominalizat în vederea creşterii productivităţii în industria software au fost selectaţi cei doi câştigători. Decizia juriului, format atât din specialişti IBM cât şi din industria de IT şi universităţi de renume: Alex Aiken, Frances Allen, Grady Booch, Fred Brooks, Yishai Feldman, Erich Gamma, Sue Graham, David Grove, Manish Gupta, Brent Hailpern, David Harel, Linda Northrop, şi Mark Wegman (preşedintele juriului) a fost foarte dificilă, datorită nivelului înalt al candidaţilor şi al activitatii lor cu rezultate excepţionale. Premiul IBM John Backus a fost câştigat în 2009 de către două cadre didactice universitare, care în opinia comitetului de jurizare au contribuit semnificativ la creşterea productivităţii programatorilor prin limbaje, tehnici de optimizare, instrumente, metodologie sau alte tehnici. Cei doi câştigători vor participa la două vizite de lucru pe parcursul a doi ani în Laboratoare IBM de cercetare.
„Câştigarea de către domnul Marinescu a acestei competiţii mondiale deosebit de importante reprezintă un succes extraodinar pentru România. Suntem încântaţi de acest rezultat şi bucuroşi că încă o dată valoarea cercetătorilor români este recunoscută la nivel mondial în cadrul unor competiţii de prestigiu. În cadrul competiţiilor modiale destinate mediului academic: IBM Faculty Awards, IBM Shared University Research şi IBM PhD Fellowship, grupuri de cercetători şi studenţi doctoranzi români au câştigat în decursul ultimilor ani peste 13 premii. IBM va continua susţinerea cercetătorilor cu rezultate excepţionale prin programele sale destinate mediului universitar. ” a menţionat Bogdan Balaci, directorul de vânzări al IBM România. Dr. ing. Radu Marinescu este conferenţiar la catedra de Ştiinţa şi Ingineria Calculatoarelor, în cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara. Este de asemenea preşedintele Grupului de cercetare LOOSE. În prezent, domnul Marinescu predă cursurile de „Fundamente de Inginerie Software”, „Proiectarea Avansată Orientată Obiect”, „Asigurarea Calităţii Software”. Dr. Ing. Marinescu este un cercetător activ în următoarele domenii ştiinţifice: asigurarea calităţii, evoluţia şi mentenanţa software, cu accent pe aplicaţiile orientate – obiect. În anul 2002, domnul Marinescu a primit titlu de doctor Magna Cum Laude în co-tutela Universităţii Politehnica din Timişoara şi a Universităţii din Karlsruhe cu teza având drept subiect evaluarea calităţii software bazate pe metrici. Domnul dr. Ing. Marinescu a publicat peste 20 de lucrări în cadrul unor conferinţe internaţionale de referinţă. De asemenea, este co-autor al cărţii Object-Oriented Metrics in Practice (Springer, 2006). În anul 2006, domnul dr. ing. Marinescu a primit de asemenea premiul IBM Eclipse Innovation Award, pentru îmbunătăţiri aduse platformei Eclipse (inCode), perfecţionări care ajută programatorii în detectarea în timp real a problemelor de proiectare şi defectelor codului sursă.
Iniţiativa Academică IBM are ca scop să sprijine profesorii şi cercetătorii din instituţiile acreditate de învăţământ din întreaga lume să implementeze şi să utilizeze tehnologii de ultimă oră în curriculă şi cercetare ştiinţifică. Înscriindu-se în acest program, cadrele didactice au acces gratuit la software, hardware, training, materiale de curs. IBM va colabora pe termen lung, în programe strategice, cu universităţi selectate care susţin standardele deschise şi doresc să folosească tehnologii IBM şi open source în scopuri educaţionale. Pentru mai multe informaţii despre programul Iniţiativa Academică IBM, vă rugăm vizitaţi: www.ibm.com/academicinitiative.

Comentarii

comentarii