Acasă Eveniment Complexul Arhipelag sau cum poate fi salvată Fundaţia Timişoara ‘89

Complexul Arhipelag sau cum poate fi salvată Fundaţia Timişoara ‘89

DISTRIBUIȚI

Clădirea în care funcţionează Fundaţia Timişoara ’89 de pe Spl. N. Titulescu nr. 2 – este în curs de retrocedare către foştii proprietari. De aceea, Puiu Ilieşu, directorul fundaţiei, a pus la punct un plan de salvare prin înfiinţarea Complexului ARHIPELAG. “Este o redimensionare a Serviciului de Urgenţe Sociale şi al Adăpostului de tranzit cu Secţia de Convalescenţă, servicii derulate de Fundaţia Timişoara ‘89 de-a lungul a 22 de ani de activitate”, a declarat scriitorul Petru Ilieşu. Ce va cuprinde ?
 

Complexul va cuprinde multitudinea de servicii sociale oferite până acum de fundaţie, dar şi o deschidere în viitor pentru amplasarea unor locuinţe modulare (rulote, containere de locuit) pentru o colonie socială destinată persoanelor care şi-au pierdut casele sau apartamentele şi care au venituri insuficiente pentru a închiria sau achiziţiona o locuinţă. În acelaşi context, va fi amenajată o seră şi o microgospodărie anexă, cu scopul de a putea cupla acoperirea de mici necesităţi cu terapia ocupaţională. Complexul va cuprinde un centru rezidenţial, cu o capacitate iniţială de 20 locuri, dar prin amenajarea ulterioară a mansardei imobilului capacitatea va creşte la 50 de locuri. De asemenea, va mai cuprinde sala polivalentă (sală de mese, sală pentru activităţi zilnice, sală de expozitii, conferinţe etc.), o sală cu birouri (asistenţă socială, psihologie şi consiliere) şi anexă cu grupurile sanitare: 2 cabine de duş, 4 toalete, 3 lavoare. Corpul B va avea bucătărie – cantină socială (cu anexe pentru depozitarea alimentelor), birou administrativ (pază), sală – unitate de cazare pentru 6 persoane, centrală termică pe gaz pentru asigurarea încălzirii şi apei calde, 2 grupuri sanitare (2 cabine duş, 2 toalete şi 2 lavoare). Corpul C va avea magazie pentru depozitarea obiectelor de mobilier şi a ajutoarelor umanitare. În gradina imobilului se vor amenaja spaţii deschise sau acoperite pentru servirea mesei, parc interior cu spaţii de recreaţie şi socializare, seră pentru legume şi microgospodărie.

Avem nevoie de ajutor!
 

Petru Ilieşu a precizat că Fundaţia Timişoara ‘89 a primit recent spre folosinţă, din partea Primăriei Timişoara, un imobil situat pe strada Vaslui nr. 24, unde trebuie relocate activităţile fundaţiei. Datorită stării avansate de degradare a imobilului şi a suprafeţei, în acest moment neîncăpătoare pentru mutarea bunurilor din sediul unde serviciile au funcţionat până acum, este necesară o intervenţie de urgenţă pentru minima reabilitare a unui corp de clădire şi un sprijin pe termen lung pentru construcţia, amenajarea şi utilarea complexului.  “Ceea ce face Fundaţia Timişoara ‘89 este mai mult decât simpla acordare de servicii sociale de urgenţă pentru persoane în criză. Această organizaţie protejează însăşi comunitatea de gesturile disperate ale unor persoane  care, aflate sub orice limită a unui trai decent (pe care statul, prin Constituţie ar trebui sa îl ofere oricărui cetăţean), trebuie să smulgă societăţii o bucată de pâine pentru a fi în  stare să supravieţuiască. Sunt persoane în situaţie de criză, care nu mai au nimic de pierdut, devin victime uşoare ale lumii interlope, poartă şi răspândesc mizeria condiţiei lor, intrată într-un cerc vicios, din  care singuri nu au cum să iasă”, a spus Ilieşu. Cu un program social complex, fundaţia acordă ajutoare de urgenţă, consiliere psihologică şi mediere. În zilele lucrătoare, aici iau prânzul între 35 – 60 de oameni fără adăpost, copii ai străzii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi. Fundaţia distribuie îmbrăcăminte, încălţăminte, hrană rece, mobilier şi alte bunuri pentru dotarea locuinţelor sociale. Adăpostul fundaţiei are un număr de 24 paturi ocupate de persoane în convalescenţă, semiimobilizate, ieşite din spital, bătrâni cu dizabilităţi, persoane fără adăpost în căutarea unui loc de muncă şi în curs de a-şi reglementa actele de identitate, pensie, boală sau handicap. Fundaţia condusă de poetul Petru Ilieşu, în calitate de voluntar, are un personal format din numai 7 angajaţi (asistenţi sociali, psiholog, personal tehnic). “Toate activităţile fundaţiei riscă să devină inoperante, în orice moment, din cauza retrocedării imobilului şi necesitatea evacuării acestuia.  Noul sediu primit este o fostă şcoală, abandonată, părăginită şi devastată. Aici avem nevoie de ajutor”, a declarat Ilieşu.

 

Comentarii

comentarii