Acasă Economic Comportamentul regional de economisire

Comportamentul regional de economisire

DISTRIBUIȚI

 BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a realizat un studiu referitor la comportamentul de economisire al romanilor pe zone geografice. Datele care stau la baza studiului sunt aferente anului 2011. BCR BpL a înregistrat pe parcursul anului 2011 o creştere spectaculoasă a depozitelor, de peste 85% faţă de finalul anului 2010. 

„În ultimul an, clienţii BCR Banca pentru Locuinţe au continuat sa fie optimişti, sa economisească pentru planurile lor de viitor şi pentru îmbunătăţirea  condiţiilor de locuit. De aceea, în toamna anului 2011, am venit în întâmpinarea lor cu un nou produs, care oferă opţiuni flexibile pentru faza de economisire. Concret, clienţii noştri pot să economisească fie în rate lunare regulate, dar şi prin mai multe plăţi neregulate, în funcţie de disponibilităţile lor băneşti. Creşterea continuă a depozitelor atrase de la clienţi este un semnal pozitiv în condiţiile curente ale pieţei, demonstrând încă o dată orientarea românilor către economisire şi investiţii pentru locuinţa şi viitorul familiei lor” a precizat Alexandru Ciobanu, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe. 
Portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe este relativ uniform distribuit în întreaga ţară, în cele opt regiuni: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Centru (judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), Nord-Est (judeţele Bacau, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), Nord-Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare), Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Sud-Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea), Sud-Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea) şi Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş). „De exemplu, in Hunedoara, am ajutat o familie de tineri să îşi îndeplinească cea mai mare dorinţă a lor si anume aceea de a avea o locuinţă. Familia avea o sumă de bani pe care o strânseseră la nunta lor iar aceasta a fost folosită drept avans la credit. Cu toate că, intr-o primă fază, familia nu avea suficiente venituri, specialiştii noştri au găsit şi în acest caz o soluţie”, a spus Alexandru Ciobanu. 
BCR BpL a ajuns, la finele anului 2011, la un număr de aproximativ 250.000 de clienţi şi care au reuşit să economisească o sumă de peste 850 milioane lei (circa 200 milioane euro). După suma economisită, clienţii din capitală şi judeţul Ilfov sunt pe primul lor cu sume totale economisite de peste 160 milioane de lei, urmaţi de cei din regiunea Centru cu peste 145 milioane de lei şi cei din regiunea Nord Vest cu aproximativ 130 milioane de lei economisiţi. Şi în cazul sumelor medii economisite, distribuţia regională este relativ uniformă în majoritatea judeţelor ţării.
Produsele de economisire-creditare sunt exclusiv în lei, cu dobânzi mici şi fixe oferite pentru toată perioada contractului. Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinţe sunt prima garantată de stat acordată în perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandată (5 ani), generează pentru clienţi sume pe care nu le pot obţine din alt produs financiar de pe piaţă şi nu în ultimul rând siguranţa depunerilor – garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Adiacent, sistemul încurajează economisirea, sprijină relansarea creditării precum şi îmbunătăţirea fondului locativ. Creditele acordate de BCR Banca pentru Locuinţe pentru domeniul locativ au ca destinaţii posibile: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi încheiate cu BCR BpL direct în sucursalele şi agenţiile Băncii Comerciale Romane (BCR), precum şi prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL.

Comentarii

comentarii