Acasă Actualitate Comuna Cenei rămâne fără viceprimar. Mandatul lui Adrian Claudiu Baia, încheiat prematur

Comuna Cenei rămâne fără viceprimar. Mandatul lui Adrian Claudiu Baia, încheiat prematur

DISTRIBUIȚI
prefectul Mihai Ritivoiu

Miercuri, 1 martie, prefectul de Timiș, social-democratul Mihai Ritivoiu, a semnat ordinul prin care încetează mandatul colegului său de partid Adrian Claudiu Baia, viceprimarul comunei Cenei. Acesta a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI), chiar în două rânduri, iar acum a pierdut definitiv și procesul în instanță.

Potrivit comunicatelor ANI, în mandatul 2016 – 2020, Baia ar fi avut în același timp și calitatea de viceprimar și de comerciant persoană fizică autorizată. Ulterior, în 2021, reprezentanții ANI au observat că același viceprimar semnase în 2017 și un certificat de atestare fiscală cu ajutorul căruia fiul său obținuse un contract de finanțare europeană de 40.000 de euro.

„Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a emis ordinul de încetare a mandatului de viceprimar și de consilier local al comunei Cenei al domnului Adrian Claudiu Baia, ca urmare a rămânerii definitive în instanță a raportului ANI privind incompatibilitatea sa”, anunță miercuri, 1 martie, reprezentanții prefecturii.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către BAIA ADRIAN CLAUDIUa infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare de la data de 28.07.2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal. Astfel, în exercitarea funcției de viceprimar (mandatul 2016-2020) a semnat la  data de 07 septembrie 2017, un certificat de atestare fiscală solicitat de fiul său prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru acesta, respectiv semnarea unui contract de finanțare în valoare de 40.000 Euro într-un proiect finanțat din fonduri europene.

Totodată, menționăm faptul că în data de 6 octombrie 2020, Agenția Națională de Integritate a constatat și starea de incompatibilitate în cazul lui BAIA ADRIAN CLAUDIU, întrucât, în perioada mandatului 2016 – 2020, a exercitat simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003”, se mai arată într-un comunicat al ANI din 6 iulie 2021.

Comentarii

comentarii