Acasă Actualitate Concert extraordinar de comemorare a Revoluţiei din 1989

Concert extraordinar de comemorare a Revoluţiei din 1989

DISTRIBUIȚI
altEvenimentul va avea loc în 18 decembrie, în aer liber, fiind coordonat de Ioan Holender, directorul general al Operei din Viena
 
Evenimentele din decembrie 1989, pe de-o parte fericite, pe de altă parte triste, nu trebuie şi nu pot fi uitate, astfel că, an de an, autorităţile locale organizează manifestări de comemorare. Anul acesta, cu atât mai mult cu cât se împlinesc 20 de ani de la revoluţie, numeroasele manifestări organizate la Timişoara vor culmina cu un concert extraordinar, susţinut în 18 decembrie, pe o scenă amenajată în faţa Operei, locul devenit celebru după Revoluţia din 1989.

 Primăria Timişoara, Opera Română, Filarmonica Banatul Timişoara şi TVR Timişoara organizează, alături de scriitorul Viorel Marineasa şi sub atenta coordonare a lui Ioan Holender, un concert ce se doreşte să se ridice la importanţa celor petrecute în 1989. 
 
Muzică, text, proiecţii video
Manifestarea culturală va fi una mixtă, tocmai pentru a ransmite celor prezenţi starea de tensiune din urmă cu 20 de ani. Orchestrele şi corurile reunite ale Filarmonicii şi Operei, sub bagheta unui dirijor de talie mondială, vor acompania artiştii în interpretarea Requiem-ului lui Verdi. Între cele şapte părţi muzicale ce compun Requiem-ul, vor fi citite fragmente scrise de Viorel Marineasa, iar pe câteva panouri instalate lângă scenă vor fi proiectate imagini filmate în 1989 în Piaţa Operei. Concertul durează exact 120 de minute, spune Ioan Holender, care speră ca timişorenii, cu mic, cu mare, să umple Corso-ul, exact ca în decembrie 1989. „Va fi o aducere aminte şi o cinstire pentru cei care şi-au pierdut viaţa în 1989 pentru ca noi ceilalţi să avem acum o altă viaţă. (…) Nu vor fi scaune, cuvântări, politicieni, şefi de state sau guverne. Vrem să fie egalitate totală între toţi ascultătorii”, spune Ioan Holender. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, concertul va fi susţinut în clădirea Operei Române Timişoara, fiind transmis în direct în Piaţa Victoriei. Aproximativ 100 de instrumentişti, în jur de 90 de corişti, un dirijor străin, proiecţii cu imagini care fac să se ridice pielea pe cei care le privesc şi texte cutremurătoare citite celor prezenţi vor marca, în 18 decembrie, în Piaţa Victoriei, 20 de ani de la Revoluţia din 1989, în care s-a vărsat sânge pentru ca noi toţi să o ducem, acum, mai bine. „Cred că îi vom onora aşa cum se cuvine pe cei care au căzut, la Timişoara, în 1989”, a declarat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. 
 

Comentarii

comentarii