Acasă Actualitate Concluzia premierului Ciolacu după discuțiile cu mediul de afaceri: Zona de vest...

Concluzia premierului Ciolacu după discuțiile cu mediul de afaceri: Zona de vest e mai dezvoltată și are nevoie de forță de muncă numeroasă

DISTRIBUIȚI

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții mediului de afaceri din zona Banatului, premierul Marcel Ciolacu a concluzionat că nevoile acestuia de forță de muncă este unul ridicat aici, aceasta și ca o consecință a dezvoltării mai mari decât cea din Moldova, spre exemplu.

Având în vedere această situație, învățământul în sistem dual e extrem de important.

„Întâlnirea cu oamenii de afaceri a fost foarte aplicată. Totuși, aveți și concerne mari, cum e Continentalul. A fost prezent președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Germani, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Italieni. Am vorbit foarte mult despre învățământul dual, de perspective și de investițiile din zonă. Este o lipsă a forței de muncă, fiindcă orice ar spune domnul Grindeanu, sunteți mult mai dezvoltați ca și infrastructură față de Moldova. Și atunci necesitatea forței de muncă este și mai mare în zona dumneavoastră și viteza de dezvoltare este mult mai mare. Ați terminat și Terminalul 2 de la aeroport, ați terminat și centuri, de est, de sud, de vest. Este o rapiditate, este un pic de decalaj între regiunile de dezvoltare, iar noi trebuie să aducem un echilibru și vă dau niște cifre. În 2018, 22% dintre români voiam să plece în străinătate, să-și caute un loc de muncă, în 2020 am ajuns undeva la 13%, iar astăzi vorbim de 8%. Deci, suntem într-un trend descrescător.”, a declarat primul ministru.

Sistemul de educație dual este un punct important în strategia de creare de noi angajați pregătiți, spune acesta

”Trebuie forțat acest sistem de învățământ dual și în zonele în care nu a fost dezvoltat. Normal că la Timișoara, la Cluj, la Brașov învățământul dual a luat parcă o altă amploare venind companiile, văzând o necesitate. Acum, noi trebuie să punem umărul și sunt un miliard de euro investiți în aceste centre regionale de învățământ dual. Ne pregătim, totuși, de investiții majore în viitor și în sudul și în zona Moldovei”, a mai declarat Ciolacu.

Comentarii

comentarii