Acasă Stiri recomandate Concurs cu… cântec la Camera Notarilor Publici din Timişoara

Concurs cu… cântec la Camera Notarilor Publici din Timişoara

DISTRIBUIȚI

La mijlocul lunii septembrie, la Timişoara a avut loc un concurs pentru dobândirea calităţii de notar stagiar. La acest concurs au luat parte 13 persoane, care s-au luptat pentru opt posturi. În urma concursului susţinut au fost admise doar cinci persoane, care aveau note finale cuprinse între 7 şi 9.28. La acest examen au existat şi multe note dezastruoase, cum ar fi 3.26 sau 3.40.

În urma contestaţiilor, cei care au avut note sub şapte au fost declaraţi respinşi. Pentru că au considerat că li s-a făcut o nedreptate, patru dintre cei care au participat la acest concurs au cerut Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor anularea acestui concurs. „Corigenţii” au găsit imediat şi un motiv: mai mulţi dintre aceştia au invocat că o parte din foile de concurs nu aveau aplicată ştamplia comisiei, iar paginile nu erau numerotate. În România au mai avut loc astfel de concursuri unde, de asemenea, a lipsit ştampila comisiei şi numerotarea paginilor, însă în acele cazuri concursurile nu au fost anulate.

Anulare cu… pile?

Cei 13 candidaţi care s-au luptat pentru dobândirea calităţii de notar stagiar au avut la dispoziţie 1 an spre a se pregăti pentru acest concurs. Cu toate acestea, doar cinci dintre ei au reuşit să obţină note peste 7. Codaşii, care au luat note de 3, 4 şi 5, au contestat imediat notele pe care le-au primit. În urma contestaţilor, notele acestora au rămas cam la fel, aşa că „repetenţii”au depus reclamaţii peste reclamaţii şi au apelat la cunoştinţe pentru a reuşi să invalideze concursul pe care nu l-au promovat.

Caz unic în România

Cazul de la Timişoara, unde cei care au promovat examenul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar s-au trezit că examenul a fost invalidat este unic în România. Niciodată vreun concurs nu a mai fost invalidat de către Consiliul Uniunii Notarilor din România, la propunerea Colegiului Director. Regulamentul privind procedura dobândirii calităţii de notar stagiar şi de de desfăşurare a stagiului este un regulament bine pus la punct, care nu prevede că un concurs poate fi invalidat. Mai mult, acest regulament nu lasă loc de interpretări. Capitolul XI din regulamentul mai sus amintit se referă strict la validarea rezultatelor. Art.30 (1) Colegiul Director întocmeşte, pe baza anexelor 5 şi 7, lista cuprinzând rezultatele finale ale examenului sau concursului(anexa 8), pe care o va transmite spre validare Consiliului Uniunii. (2) În termen de cel mult 10 zile de la soluţionarea contestaţiilor, Consiliul Uniunii, la propunerea Colegiului Director, va proceda la validrea rezultatelor examenului sau concursului prevăzute la anexa 8. Rezultatele vor fi comunicate Camerelor care au organizat examenul sau concursul. (3) În termen de cel mult 10 zile de la validarea rezultatelor examenului sau concursului, Colegiul director va proceda la emiterea certificatelor de promovare a examenului sau concursului candidaţilor declaraţi admişi. Astfel, cei care au invalidat acest examen au încălcat regulamentul, care spune clar: Consiliul Uniunii, la propunerea Colegiului Director, va proceda la validrea rezultatelor examenului sau concursului.

Un nou concurs, pe 4 noiembrie

Camera Notarilor Publici de la Timişoara va organiza un nou concurs, la care vor participa aceiaşi oameni, în data de 4 noiembrie. Şeful notarilor din Timişoara, Octavian Eusebiu Dănilă (foto), spune că, până în momentul de faţă, nu a primit motivaţia de invalidare a concursului organizat la Timişoara. ”Încă nu am primit de la Bucureşti motivele care au stat la baza invalidării concursului organizat de noi. Cert este că vom organiza un nou concurs, unde vor participa aceiaşi oameni”, a spus Octavian Eusebiu Dănilă. Unul dintre oamenii cu funcţii de conducere în cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România spune că cine a învăţat va putea susţine fără probleme un nou concurs. „Am decis cu unanimitate de voturi invalidarea concursului de la Timişoara, pentru chestii de procedură. Ne pare rău pentru cei care au promovat cu note mari acest examen, pentru că vor fi nevoiţi să se prezinte din nou la concurs, însă repet: au fost încălcate anumite proceduri şi concursul trebuia invalidat. Sunt convins că cine a învăţat nu va avea probleme în susţinerea unui nou examen”, a spus unul dintre oamenii care conduc Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România. La final, nu putem să nu ne întrebăm dacă Florin Moţiu, ministru secretar de stat la Ministerul Justiţiei, răspunzător de problema notarilor din România, nu a avut vreo legătură cu anularea-invalidarea acestui concurs susţinut la Timişoara, oraş în care Moţiu a fost, ani de zile, magistrat la Curtea de Apel Timişoara. Amintim că Florin Moţiu a făcut parte dintr-un complet de judecată care a dat o sentinţă controversată, în primăvara acestui an. Împreună cu acesta a fost şi judecătorul Şerban, care în acest moment se află în detenţie. Deci: unul la puşcărie, altul promovat…  Mai mult, surse demne de încredere spun că între Moţiu şi una dintre candidatele care au picat examenul de la Timişoara ar exista o relaţie foarte apropiată.

 

Comentarii

comentarii