Acasă National Conducerea Camerei de Comerț și Industrie, trimisă în judecată de DNA

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie, trimisă în judecată de DNA

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Sorin-Petre Dimitriu, pentru fapte de corupție, alături de alți membri din conducerea CCIB.

Totodată, procurorii au dispus trimiterea în judecată a CCIB, pentru săvârșirea infracțiuni concurente împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, banii erau erau opriți de la angajații CCIB printr-un sistem de “sponsorizare” și ajungeau la președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov.
Procurorii îl acuză pe Sorin-Petre Dimitriu de constituirea unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de abuz în serviciu, infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, și folosirea autorității în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Procurorii anticorupție l-au mai trimis în judecată pe Gabriel-Dan Mihuț, director general în cadrul CCIB, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea autorității în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase și trei infracțiuni de abuz în serviciu .
De asemenea, a fost trimisă în judecată consiliera președintelui CCIB, Gabriela Dumitru, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la folosirea autorității în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase și directorul economic al CCIB, Laurenția Vasilescu, pentru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.
Potrivit anchetatorilor, Sorin-Petre Dimitriu, președinte al CCIB, Gabriel-Dan Mihuț, director general și Gabriel-Dan Dumitriu, consilier al președintelui CCIB, au conceput, organizat și pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de altă parte, spolierea angajaților CCIB de o mare parte din veniturile salariale obținute din activitatea prestată în cadrul proiectelor, prin simularea unei așa-zise “sponsorizări” către instituția angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite “după bunul plac”, de către conducerea CCIB.
DNA precizează că faptele care au făcut obiectul cercetărilor au fost săvârșite în perioada 2010-2012, în contextul derulării, la CCIB, a unor proiecte finanțate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
”Astfel, s-a procedat la cooptarea, în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene contractate de către CCIB, în calitate de beneficiar, a angajaților Camerei, prin semnarea de acte adiționale la contractele individuale de muncă. Angajații urmau să deruleze activitatea curentă în cadrul Camerei, pentru care primeau salariu și, în plus față de aceasta, urmau să presteze diferite activități în cadrul proiectelor derulate de Cameră, pentru care primeau remunerație în funcție de bugetul fiecărui proiect, sume provenind din fonduri europene. Din totalul de 58 de angajați ai instituției, 48 de angajați desfășurau activități în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene”, susțin procurorii DNA.
Potrivit acestora, conducerea CCIB a pus în aplicare o formă mascată de a obține bani provenind din implementarea proiectelor europene prin intermediul angajaților, prin determinarea acestora să semneze niște contracte tip “sponsorizare”.
“Prin urmare, fiecare dintre angajații implicați în implementarea proiectelor trebuia să semneze lunar, la primirea drepturilor salariale, un contract de sponsorizare, conform căruia între 30% și 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de ‘sponsorizare’, către CCIB”, se mai arată în comunicat.
În acest fel, folosindu-se de autoritatea funcției, Sorin Petre Dimitriu, Gabriel-Dan Mihuț, cu ajutorul inculpatei Gabriela Dumitriu au pus angajații CCIB în fața faptului împlinit, și anume acela de a semna contracte de sponsorizare la primirea salariului în numerar, ceea ce nu reprezenta în vreun fel exprimarea voinței libere a acestora. În realitate, angajații primeau doar diferența dintre suma menționată în statele de salarii și cea menționată în contractele de sponsorizare și o chitanță cu suma reținută. “În plus, autoritatea inculpaților prin prisma funcțiilor deținute s-a manifestat prin inducerea, în rândul angajaților, a ideii că participă la implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene doar persoanele care se supun dispoziției de a li se reține bani din salariu sub forma sponsorizării, iar cei care refuză vor suporta consecința desfacerii contractului de muncă”, arată DNA. Trei angajați, părți vătămate în cauză, au solicitat direct inculpaților Gabriela Dumitriu, Sorin-Petre Dimitriu și Gabriel-Dan Mihuț, plata sumei ce reprezintă drepturile salariale corespunzătoare muncii prestate, fără rețineri pentru sponsorizare. Într-o primă fază, celor trei le-au fost reduse orele de lucru în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene, ulterior fiind excluși din grila de personal pe proiecte și, la scurt timp, concediați în mod discreționar. Demersurile pentru concedierea abuzivă a părților vătămate au fost efectuate de Sorin-Petre Dimitriu și Dan Gabriel Mihuț.
“În perioada septembrie 2010 — martie 2012, CCIB a încasat sponsorizări în valoare de 4.015.334,42 lei din care 43.373,07 lei de la persoane juridice și 3.970.741 lei de la persoane fizice, în principal angajați. Banii astfel obținuți erau folosiți de inculpații Dimitriu Sorin-Petre și Mihuț Gabriel-Dan nu pentru sponsorizări, ci pentru patrimoniul CCIB, asupra căruia dețineau controlul”, spun procurorii. Aceștia mai arată că, deși teoretic sumele respective ar fi trebuit să fie destinate unor acte de sponsorizare pentru activități culturale, artistice sau sportive, Sorin Dimitriu plătea sume considerabile din salariile angajaților către președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, prin intermediul unui presupus contract de asistență juridică cu un onorariu exorbitant.
“În acest fel, o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajați în decurs de o lună era pusă la dispoziția lui Mihail Vlasov, fără o justificare pertinentă din punct de vedere juridic și economic, în condițiile în care CCIB avea un departament juridic. Astfel, în luna decembrie 2010, suma încasată din sponsorizări de la angajați a fost de 209.065 lei, iar din această sumă, 110.000 lei au fost depuși într-un cont bancar cu explicația ‘încasări diverse’. Din acest cont, în data de 16.12.2010 a fost virată suma de 107.492,50 lei către Cabinetul de avocat Mihail M. Vlasov”, se mai arată în comunicat.
În plus, pentru două proiecte finanțate din fonduri europene, CCIB a prezentat declarații false, în baza cărora a obținut finanțările. Astfel, la data de iulie 2009, pentru proiectul POSDRU/ 80/ 2.3/ S/ 48675 — “Formarea profesională în vederea obținerii calificărilor de electrician în construcții și electrician de întreținere și reparații ELECTRIFORM”, în cuantum de 1.709.475,60 lei, Dimitriu Sorin Petre, reprezentant al CCIB, a semnat și a depus “declarația de eligibilitate”, act care nu atesta situația financiară reală a instituției, în sensul că înregistra datorii la bugetul de stat și, în lipsa căreia, proiectul nu s-ar fi calificat în etapa următoare.
“La semnarea contractului de finanțare pentru proiectul POSDRU/ 80/ 2.3/ S/ 53934 — ‘Calificarea și orientarea profesională a angajaților din industria panificației’, în cuantum de 1.480.002 lei, inculpata Vasilescu Laurenția, cu intenție nu a respectat obligația contractuală de a se abține în situația în care CCIB înregistra datorii către bugetul de stat, condiție eliminatorie în etapa de contractare. Practic, inculpata a ascuns datoriile în sumă de 1.010.397 lei pe care instituția le avea către bugetul de stat, pentru că evidențierea acestora ar fi dus la neacordarea finanțării”, se mai arată în comunicat.
În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaților în vederea asigurării reparării prejudiciului instituindu-se sechestrul asigurător asupra a trei imobile aparținând CCIB, asupra unui imobil și autoturism aparținând lui Dimitriu Sorin-Petre și asupra unui imobil aparținând lui Mihuț Gabriel-Dan. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Comentarii

comentarii