Acasă Actualitate Conducerea nu vrea ca Memorialul Revoluției de la Timișoara să se mute...

Conducerea nu vrea ca Memorialul Revoluției de la Timișoara să se mute în Muzeul Revoluției Române din Piața Libertății

DISTRIBUIȚI

Unul dintre obiectivele noii conduceri a Memorialului Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara este zugrăvirea întregii clădiri, după ce a fost reparat acoperișul prin care ploua cu găleata, cu sprijinul financiar de la Ministerul Apărării.

De asemenea, un alt obiectiv este să convingă MAPN că Memorialul trebuie să rămână în această clădire, aflată pe strada Popa Șapcă, cel puțin 50 de ani sau pentru totdeauna.

Gino Rado, noul președinte al Memorialul Revoluției de la Timișoara a explicat, joi 12 noiembrie:

”Dacă MAPN a oferit această clădire Memorialului, în 2010, sperăm că vom reuși să îl repunem legal și să facem o hotărâre de guvern să stabilim ca Memorialul Revoluției de la Timișoara să rămână în clădirea de pe Popa Șapcă pentru totdeauna.

Niciodată Memorialul nu a spus că se va muta în sediul garnizoanei unde urmează să se facă muzeul revoluției române. Sunt două lucruri distincte.

Muzeul revoluției din Piața Libertății va vorbi despre Revoluția din Decembrie 1989 din România, cum s-a desfășurat în fiecare oraș în parte, iar Muzeul Revoluției din Decembrie de la Timișoara, de pe strada Popa Șapcă, vorbește exact despre ceea ce s-a întâmplat în Timișoara și în Timiș. Noi suntem o instituție privată, un centru național de cercetare și documentare.

Noi avem specificul nostru și suntem de utilitate publică. Aici se regăsește spiritul Timișoarei și fiecare timișorean se regăsește aici. Ceea ce facem noi este cinstirea memoriei eroilor martiri ai Timișoarei.

Ceea ce va fi în Piața Libertății e ceva conceput de București. Dacă cineva crede că acea instituție care se va construi acolo va reprezenta Timișoara și Revoluția de la Timișoara se înșală. Acela va fi un muzeu al revoluției anticomuniste din România prezentată după știința celor de la București. Ei nu cunosc specificul și fenomenul Timișoarei.

Acolo va fi o mică parte din ceea ce a fost în Timișoara. Pe de altă parte, din garnizoană s-a tras și acolo au murit timișoreni. Acolo va fi o struțo-cămilă”.

Lucian Ionică, membru în Consiliu Director al Memorialului, a adăugat:

”Muzeul din Piața Libertății va fi complementar Memorialului Revoluției din Decembrie de la Timișoara de pe Popa Șapcă. Acolo Timișoara va fi înglobată ca expoziție. Este vorba și de viziune. Memorialul este viziunea timișorenilor despre ceea ce s-a întâmplat în Timișoara în decembrie 1989. Acolo, la muzeu, va fi o viziune a bucureștenilor despre ceea ce s-a întâmplat în România”.

Lucian Vasile Szabo, vicepreședintele Memorialului, a completat:

”Ei și-ar dori ca Memorialul să se mute acolo, fiindcă ar avea ceva concret, dar nu se pune așa problema. Este și o chestiune de statut. Memorialul este înființat prin lege, iar muzeul din Piața Libertății este înființat printr-o hotărâre de guvern a Vioricăi Dăncilă. Nu putem să amestecăm lucrurile. Este o diferență foarte mare dintre cele două obiective”.

Memorialul Revoluției de la Timișoara a avut în 2019 peste 10.000 de vizitatori, cei mai mulți din alte țări.

Comentarii

comentarii