Acasă Actualitate Conf. dr. Emilian Popovici, Institutul de Sănătate Publică Timişoara: „Faceţi vaccinarea pneumococică...

Conf. dr. Emilian Popovici, Institutul de Sănătate Publică Timişoara: „Faceţi vaccinarea pneumococică a copiilor!”

DISTRIBUIȚI

Meningita pneumococică – determinată de Streptococcus pneumoniae sau pneumococ – este o inflamaţie a foiţelor ce învelesc creierul, manifestată de obicei în perioada de toamnă şi iarnă. Din această cauză mor foarte mulţi copii sau rămân cu handicap toată viaţa.

Conf. univ. dr. Emilian Popovici, directorul Institutului de Sănătate Publică Timişoara, îi îndeamnă pe locuitorii din judeţul Timiş şi din Timişoara să facă vaccinarea pneumococică a micuţilor, cât mai urgent.

 

Rămân leziuni pe creier

80% dintre cazurile de meningită pneumococică se vindecă, jumătate dintre ele fără probleme serioase. Totuşi, este una dintre cele mai periculoase forme de meningită, iar supravieţuitorii prezentă un risc crescut de complicaţii ulterioare, cum sunt pierderea auzului sau leziuni ale creierului. Bacteria care produce meningita pneumococică produce şi alte forme de boli, precum otite medii sau pneumonii, toate fiind prevenibile prin vaccinare.

Dr. Popovici a precizat că, în ceea ce priveşte infecţiile pneumococice, la fiecare caz de meningită, corespund 10 cazuri de septicemii şi 100 – 1.000 cazuri de pneumonii. Alte efecte care apar după meningita pneumococică sunt paralizii, epilepsii, pierderea auzului, retardul mental sau alte efecte neurologice.

În lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual pe fondul bolilor pneumococice, jumătate dintre aceştia fiind copii cu vârsta mai mică de 5 ani. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră ca boala pneumococică este responsabilul numărul 1 pentru mortalitatea infantilă în întreaga lume, iar vaccinarea este singura alternativă viabilă de prevenire a bolii pneumococice. Pneumococul se transmite pe cale aeriană, directă (prin strănut, tuse, contact) sau indirect, prin praf contaminat. Sezonalitatea cazurilor de boli pneumococice urmează un model similar cu cel al altor boli respiratorii. Cele mai scăzute rate au fost observate în timpul verii, acestea crescând rapid la debutul toamnei şi iernii.

Vaccinarea capată o importanţă tot mai mare

„Ceea ce noi, doctorii, le recomandăm părinţilor pentru a-şi proteja copiii, mai ales în această perioadă, este să ia măsuri de prevenţie. Alături de măsurile elementare de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor şi a alimentelor, vaccinarea precoce, încă de la vârsta de sugar, este o metodă eficientă de protecţie împotriva infecţiilor pneumococice”, a spus prof. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului.

De la lansarea vaccinurilor, câteva zeci de mii de copii au fost imunizaţi împotriva pneumococului. Multe dintre ţările din apropierea României, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programul naţional de imunizare. În România, costul vaccinării este suportat de către părinţi. „Vaccinarea capată o importanţă tot mai mare, fiindcă rezistenţa la antibiotice a infecţiilor este în creştere”, a spus dr. Emilian Popovici.

Comentarii

comentarii