Una dintre anomaliile provocate de pandemia COVID19 este faptul că numărul bolnavilor de cancer în Timiș a scăzut simțitor, fiindcă oamenii s-au temut să se mai adreseze medicilor de teama coronavirusul SARS-COV2.
Conf. univ. dr. Negru Șerban, medic primar oncolog, președintele Oncohelp Timișoara, atrage atenția că, în 2020, din cauza pandemiei, numărul bolnavilor de cancer a fost mai redus, dar nu e o situație reală, fiindcă oamenii nu au mai apelat la spitale și nu au mai fost diagnosticări.
”Din această cauză, cred că în următorii ani, va veni peste noi un val de cancere avansate care nu s-au diagnosticat la timp. În 2022 și în 2023, asta se va întâmpla și chiar mai departe. Grav este că pacienții vor veni cu boala în stadii avansate când vindecarea va fi mult mai dificilă și rezultatele proaste.
Eu am avut trei intervenții televizate și am spus că oamenii trebuie să înțeleagă că dacă au probleme de sănătate trebuie să meargă la medic nu să aștepte să treacă timpul. Ar fi o mare greșeală”, a declarat conf. dr. Negru Șerban.
Din cauza pandemiei, în 2020, la Oncohelp, au fost cu 8% mai puțini pacienți decât în 2019. În condițiile în care în fiecare an, numărul creștea cu 10-15%.
Problema pe termen scurt este lipsa diagnosticării. De aceea oamenii să nu se ferească, iar dacă au probleme de sănătate să meargă la medic fără teama covidului.
O altă problemă ridicată de dr. Șerban este lipsa medicilor. ”Ca dimensiune, oncologia este asemănătoare cu cardiologia, dar sunt mult mai mulți cardiologi în Timișoara, peste 100, iar oncologi sunt mult mai puțini, sub 30.
Extinderea clinicilor de oncologie este firească, chiar noi suntem într-un proces de dezvoltare și vom avea mai multe paturi la Oncohelp. Oricum Timișoara stă mult mai bine în ceea ce privește oncologia decât alte orașe, dar important este acum să diagnosticam, oamenii să nu stea acasă în așteptare dacă simt că au ceva, au probleme cu sănătatea, ci să meargă cu încredere la medici”, atrage atenția conf. univ. dr. Negru Șerban.
În plus în Timișoara, ar mai fi nevoie de înființarea unei secții cu câteva zeci de paturi care să se ocupe cu pacienții terminali aflați în ultimul stadiu al bolii.
La Oncohelp sunt în total, 161 paturi: 20 pe paliație, 90 pe oncologie, plus spital de zi, radioterapie și hematologie.