Acasă Actualitate Conferința internațională „Cultura uneşte comunitatea” – iniţiativă inedită a unui primar din...

Conferința internațională „Cultura uneşte comunitatea” – iniţiativă inedită a unui primar din Timiș

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Alin Nica, primarul comunei Dudeştii Noi

Anul 2021, în care întregul Banat, prin Timişoara Capitală Europeană a Culturii, va deveni ţinta turismului internaţional, trebuie să mobilizeze comunităţile şi, de ce nu, să ne transforme pe toţi în surse de efluvii pozitive de spiritualitate, cultură şi civilizaţie. Să rămânem acelaşi exemplu de bună înţelegere, de multiculturalitate şi toleranţă.

Anul 2021 trebuie să fie şi o sursă de prosperitate pentru comunităţi, iar administraţiile locale trebuie să profite de acest lucru, pentru că beneficiile vor fi de durată.

Alin Nica, primarul din Dudeştii Noi, este cel dintâi edil care a înţeles acest lucru şi a trecut la acţiune. Într-un interviu acordat Ziua de Vest, primarul vorbeşte despre o iniţiativă inedită, menită să aducă beneficii atât comunei sale, cât şi oricărei alte comunităţi din judeţ.

 

ZdV:  Aţi avut iniţiativa organizării acestei inedite conferinţe. Cât este de oportună şi de ce aţi ales această temă?

Alin Nica: În contextul obţinerii de către Timişoara a titlului de „Capitală Europeană a Culturii”, va trebui să vorbim tot mai des despre cultură şi fenomenele asociate.

Tema conferinţei internaţionale este „Cultura uneşte comunitatea” şi, DA, cultura este un liant între oameni, care poate asigura coeziunea socială într-o comunitate. Ceea ce îmi doresc este să facem din cultură în regiunea noastră un motor de dezvoltare economică durabilă. Să transformăm cultura în avantaj economic diversificând astfel economia locală.

De asemenea, în contextul declarării anului 2018 drept „An european al patrimoniului cultural”, va fi de interes o dezbatere cu privire la modalităţile de valorificare a patrimoniului cultural pentru promovarea legăturilor interculturale, interconfesionale, dar şi pentru dezvoltarea economică locală prin promovarea turismului şi a serviciilor conexe.

ZdV: Cultura uneşte comunitatea, dar uneori, în anumite zone, poate să o şi despartă. Care este liantul atât de armonios al multiculturalităţii timişorene/bănăţene?

Alin Nica: Timişoara este un oraş cosmopolit care îmbină mai multe curente culturale datorită istoriei bogate. Faptul că aici convieţuiesc paşnic peste 30 de grupuri etnice şi 18 confesiuni religioase spune multe despre spiritul de toleranţă al timişorenilor! A gândi şi a te manifesta liber este un „modus vivendi” pentru timişoreni, fapt ce a pus de multe ori Timişoara şi Banatul în avangarda unor mişcări de schimbare, de modernizare.

Toleranţa şi nevoia de libertate sunt aşadar nu doar liantul, ci chiar fundamentul unei culturi a Timişoarei.

ZdV: Cultură-turism, un binom benefic pentru timişeni, în perspectiva Capitalei Culturale Europene 2021?

Alin Nica: Patrimoniul cultural joacă un rol economic foarte important. Peste 300.000 de persoane sunt direct angajate în sectorul european al patrimoniului cultural şi 7,8 milioane de locuri de muncă din Europa sunt legate indirect de acesta, de exemplu, prin turism, construcţii, transport, precum şi servicii de interpretare, întreţinere sau de securitate.

Timişoara este un oraş cu un bogat patrimoniu cultural având peste 100 de monumente istorice de interes naţional şi alte câteva mii de clădiri monumente istorice de interes local. Tot acest patrimoniu trebuie valorificat.

Un punct important de dezbatere în cadrul conferinţei va fi sprijinirea implicării tinerilor cu energia, creativitatea şi dorinţa lor de afirmare în dezvoltarea unui mediu antreprenorial în domeniile culturale şi creative, în vederea generării de locuri de muncă şi pentru a oferi un răspuns eficace tuturor tinerilor care doresc să-şi transforme pasiunile în profesii din sectorul cultural.

ZdV: Cum poate profita/beneficia mediul rural timişean de această frumoasă poveste, CCE2021?

Alin Nica: În prezent, în comuna Dudeştii Noi am lansat un proces de reflecţie cu privire la modalităţile în care putem profita de CCE2021. Din primele grupuri de lucru au rezultat câteva direcţii de acţiune care cred că se pot aplica şi în cazul altor aşezări rurale.

De exemplu, problema spaţiilor de cazare insuficiente din Timişoara ar putea fi o oportunitate pentru noi pentru a dezvolta acest sector, dată fiind distanţa mică faţă de Timişoara.

Un alt aspect este cel al manifestărilor culturale tradiţionale pe care le vom putea creşte şi promova cu prilejul evenimentelor ce vor avea loc în anul 2021. Noi avem două festivaluri-concurs unice la nivel regional, unul de dansuri populare şi altul ce reuneşte coruri sau formaţii corale.

Taberele de creaţie sau circuitele turistice judeţene sunt alte idei care pot fi puse în aplicare. Cu siguranţă, vom veni şi cu idei originale care să atragă atenţia publicului la momentul respectiv.

Evident, pentru succesul lor e nevoie de o strânsă coordonare cu autorităţile publice locale din municipiul Timişoara.

ZdV:  Ce speraţi să obţineţi în urma acestei conferinţe?

Alin Nica: Prin prisma invitaţilor care vor participa, în urma conferinţei sper să obţinem o mai bună promovare a proiectului Timişoarei la nivel european, o mai mare implicare a autorităţilor naţionale în proiectele pe care municipiul Timişoara le are în perspectiva anului 2021 şi nu în ultimul rând, realizarea unei coeziuni locale şi regionale între factorii de decizie pentru a face din „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în 2021” un succes.

Comentarii

comentarii