Acasă Actualitate Conferințele preoțești 2021 din Arhiepiscopia Timișoarei – Mitropolia Banatului

Conferințele preoțești 2021 din Arhiepiscopia Timișoarei – Mitropolia Banatului

236
DISTRIBUIȚI

Marți, 15 iunie, s-a încheiat seria de  conferințe preoțești din Arhiepiscopia Timișoarei – Mitropolia Banatului, organizate în cadrul Anului omagial al pastorației românilor din afara României și Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul – valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

În biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara Iosefin, s-au reunit preoții din cele patru protopopiate: Timișoara I, Timișoara II, Deta și Sânicolau Mare, care au discutat temele propuse pentru această întâlnire. Predica din Duminica Rusaliilor a fost rostită de către pr. Ion-Ache Novac de la Parohia Timișoara Steaua.

Referatul conferinței a fost susținut de pr. Ioan Mura de la Parohia Orțișoara, apoi a urmat prezentarea temei „Ethosul pastoral-misionar al comunității românești din Banatul sârbesc în trecut și astăzi”, realizat de părintele lect. univ. Daniel Alic, din Timișoara, ce a evidențiat caracteristicile generale ale diasporei românești, comunitățile românești din Banatul istoric și etapele devenirii comunităților românești din Banat.

În cadrul întâlnirii au luat cuvântul și preoți din Arhiepiscopia Timișoarei, care au slujit, cu ani în urmă, în bisericile românești din diaspora, respectiv în Italia și Franța, rememorând bucuriile, dar și problemele ce le-au întâmpinat în slujirea pastorală.

Cu prilejul acestei conferințe preoțești, în pridvorul bisericii din Iosefin au fost expuse și fotografii cu bisericile românești din Banatul istoric, fotografii din arhiva Institutului cultural al românilor din Voivodina, din colecția academicianului Costa Roșu.

 

Comentarii

comentarii