Acasă Actualitate Conflict pentru pământ între sătenii din două comune din vestul țării și...

Conflict pentru pământ între sătenii din două comune din vestul țării și Armată

DISTRIBUIȚI

Revoltă în două comune din județul Arad după ce sătenii au aflat că ar putea rămâne fără mii de hectare de pământ. Ministerul Apărării Naționale vrea să extindă un poligon aflat în zonă și are nevoie de terenurile oamenilor. Sătenii spun că se vor opune din toate puterile acestui proiect. Forțele Armate Române dețin, deja, în zona arădeană Dud-Tauț un teren pe care există un poligon militar. Pentru extinderea acestuia, Ministerul Apărării Naționale ar trebui să exproprieze alte 2.000 de hectare de pământ, din care mai mult de 1.000 hectare aparțin sătenilor din Tauț și Târnova, arată Prima News.

 După ce și-au expus proiectul, reprezentanții din Arad ai Ministerului Apărării Naționale s-au întâlnit cu localnicii. Aceștia spun, însă, că au ieșit de la întâlnirea cu Armata la fel de bulversați cum au intrat. Sătenii nu se plâng doar de faptul că li se iau terenurile pentru a fi extins poligonul. Cei care vor fi vecini cu acesta vor avea și alte probleme. Sătenii sunt deciși să meargă în instanță, dacă soluțiile de extindere a poligonului nu vor fi pe placul lor.

“A fost un dialog despre acest proiect pe care vor să-l implementeze, de extindere a poligonului, care acum are 1.216 hectare şi ar urma să ajungă la peste 2.600 de hectare de teren doar în UAT Tauţ. Se mai ia teren şi de la Târnova şi poligonul ar urma să aibă 4.400 de hectare, ceea ce este foarte mult. Suntem două comune afectate, pentru că ar fi expropriaţi localnici, persoane fizice şi juridice, dar şi primăriile, de terenuri agricole, păşuni, fond forestier şi livezi. Oamenii se opun pentru că şi-ar pierde activităţile agricole sau economice pe care le au, dar şi noi ca administraţie ne opunem. Ne-ar afecta perspectivele de dezvoltare economică şi bugetul local, prin necolectarea unor taxe şi impozite. Deocamdată ni s-au oferit puţine informaţii despre acest proiect, dar vom face tot ce putem să nu ne pierdem terenurile”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul din Tauţ, Florin Lela.

La rândul său, primarul din Târnova, Emilia Ignişca, spune că va merge la Guvern cu un memoriu pentru a-şi argumenta poziţia.

“Ne opunem categoric acestui proiect pentru că ne afectează suprafaţa fondului forestier, practic composesoratul Dud ar dispărea complet. Comuna noastră ar pierde peste 1.700 de hectare, mai ales pădure. Vom înainte un memoriu Guvernului prin care ne vom prezenta argumentele”, a spus primarul din Târnova.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii U.M. 01249 Arad, de care aparţine poligonul militar din Tauţ, au transmis că deocamdată nu pot oferi un punct de vedere cu privire la acest subiect.

Comentarii

comentarii