Acasă Actualitate Consilierii județeni social-democrați anunță că au găsit soluția gestionărilor câinilor vagabonzi din...

Consilierii județeni social-democrați anunță că au găsit soluția gestionărilor câinilor vagabonzi din Timiș

DISTRIBUIȚI

Înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară este soluția pe care consilierii județeni din partea PSD pentru gestionarea populației de câini comunitari din județul Timiș. Deja au fost demarate demersurile pentru ca ADI Sal Vet Tim, în cadrul căreia să devină membre primăriile din județ, să fie înființată și să preia problema gestionării populației canine.

Principala dorință este înființarea unor adăposturi, care să poată găzdui minim 300 de câini în condiții decente. De asemenea, se va lucra cu Poliția Animalelor și cu asociațiile de protecție a animalelor pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, spune Alexandru Iovescu, consilier județean.

”Situația câinilor fără stăpân din zona municipiului Timișoara, a zonei periurbane cât și a zonelor rurale și urbanul mic din județul Timiș este într-o continuă acutizare.

În momentul de față zona periurbană a municipiului Timișoara se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului câinilor fără stăpân aflați pe domeniul public, care ridică o problemă serioasă privind siguranța cetățenilor pe domeniul public”, se spune în documentația de înființare a ADI Sal Vet Tim.

Acum se cere și sprijinul Consiliului Județean Timiș, care să contribuie la înființarea noului ADI, în care ar urma să devină membre municipalitățile din județ. Fiecare primărie ar urma să contribuie cu o anumită sumă de bani sub formă de cotizație la bugetul asociației.

”Noi în luna martie am prezentat o propunere în plenul Consiliului Județean Timiș pentru a rezolva această situație. Problema câinilor comunitari este una care apare atât în zona urbană, dar și în zonele mai îndepărtate. Având discuții cu autoritățile locale, dar și cu cetățenii ni s-a semnalat această problemă și rezolvarea ei.propunerea noastră este de a se înființa un ADI cu autoritățile locale, dar în care să intre și Consiliul Județean, cu  un sprijin financiar. Acest ADI, cu sprijinul și financiar al CJT, va gestiona niște adăposturi regionale, de a împărți județul în mai multe zone, cu adăpostu ri zonale. Pe lângă tratarea efectului, de a prelua animalele de pe domeniul public, Acest ADI ar trebui să lucreze, împreună cu comunitatea locală și cu asociațiile pentru protecția animalelor, de a trata cauza acestui fenomen. Prima dată trebuie intervenit pentru a sensibiliza populația în vederea sterilizării și microchipării a animalelor din gospodării. Animalele de pe domeniul public nu apar instantaneu. Aici trebuie să avem o strategie comună la nivelul județului, în care toată comunitatea să se implice”, a spus, joi, Iovescu.

Sunt comunități unde bugetul nu le permite să facă un astfel de Serviciu, iar aici poate interveni ADI nou înființat.

O asemenea organizație nu este ceva nou, există ADI similare, înființate de câțiva ani în Hunedoara sau Bihor și funcționează cu real succes.

Organizația, odată înființată, se va trece la identificarea de terenuri pentru ridicarea de adăposturi zonale, se va trece la semnarea de parteneriate cu asociațiile de protecție a animalelor, dar și cu medicii veterinari, dispuși să participe la operațiunile de microchipare și sterilizare a animalelor. Ulterior, se va trece la dotarea cu vehicule și ustensile, care să realizeze activitatea de colectare a animalelor de pe domeniul public, iar până în luna septembrie să fie și autorizate adăposturile. Dorința este de a se realiza patru cinci asemenea adăposturi.

Comentarii

comentarii