Acasă Administraţie Consiliul Judeţean Timiş a lansat o aplicaţie online pentru combaterea ambroziei

Consiliul Judeţean Timiş a lansat o aplicaţie online pentru combaterea ambroziei

DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean Timiş. Împreună cu cei de la Oncogen şi de la  Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara au lansat marţi o aplicaţie online cu ajutorul căreia cei care găsesc zone unde există ambrozie, iar proprietarii nu s-au ocupat de distrugerea acesteia, vor putea sesiza autorităţile locale asupra situaţiei. Aceasta este disponibilă online, la adresa https://stopambrozie.cjtimis.ro/.

Reprezentanţii Consiliului Județean Timiș vor verifica plângerea, unde se află acel teren şi cine e proprietar, urmând să sesizeze conducerea unităţii administrativ teritoriale

„Astăzi lansăm o aplicație prin care putem cunoaște planta, dar prin care putem să ne și implicăm efectiv atunci când identificăm o astfel de problemă. În primul rând nu cunoaşte ambrozia, să o recunoaştem pe teren. Punem la dispoziție noi instrumente de intervenție pentru combaterea ambroziei pe care le-am gândit în cadrul programului Ocrotim împreună cu profesorul universitar Carmen Bunu Panaitescu, de la Oncogen, prorectorul Radulov Isidora și decanul Florin Imbrea, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara ”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Conform datelor prezentate de Dobra, jumătate dintre persoanele alergice prezintă simptome la contactul cu polenul ambroziei. Totodată, 30.000 de semințe ale plantei rămân pe sol aproximativ 40 de ani. Dezvoltarea ambroziei este favorizată de poluare, cantitatea mare de dioxid de carbon, urbanizare și de terenurile neîngrijite.

„În perioada august-septembrie, toți alergologii, medii oreliști medicii din Terapie Intensivă se confruntă cu cazuri din ce în ce mai severe de alergie la ambrozie, care se manifestă cu rinită, rinoconjunctivită, care se complică cu simptome de astm”, a declarat şi Carmen Bunu Panaitescu, de la OncoGen.

Comentarii

comentarii