Acasă Administraţie Consiliul Județean Timiș pregătește o strategie pentru dezvoltarea unei rețele de piste...

Consiliul Județean Timiș pregătește o strategie pentru dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete

550
DISTRIBUIȚI

O linie de finanțare specială a fost prevăzută în acest an în bugetul județului pentru realizarea un Strategii pentru realizarea de piste de biciclete, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele CJT. Efectele unei asemenea rețele sunt evidente, spune acesta

Conform datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene, în anul 2018, România înregistra cel mai mare număr de decese în rândul bicicliștilor raportat la un milion de locuitori. Conform Strategiei Naţionale pentru Siguranță Rutieră 2016-2020, insuficienţa amenajărilor rutiere special destinate bicicletei a fost identificată ca fiind una dintre cauzele principale în cazul accidentelor în care sunt implicaţi bicicliştii.

Bicicleta face parte din categoria celor mai ieftine mijloace de transport şi care necesită cea mai ieftină infrastructură.

”Din păcate, în România, cadrul strategic de amenajare a teritoriului nu este încă în totalitate adaptat și actualizat. Datorită constrângerilor Uniunii Europene, multe municipalități au adoptat Planuri de Mobilitate Urbana Durabilă (PMUD), însă există foarte puține planuri sau strategii locale/județene privitoare la realizarea unei infrastructuri velo adaptate la nevoile reale ale comunităților. Încă de când mi-am preluat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, am susținut că dezvoltarea infrastructurii velo pentru încurajarea mersului pe bicicletă și creșterea siguranței utilizatorilor trebuie să fie o prioritate pentru instituția din care fac parte.

Anul acesta, facem un prim pas extrem de important: în bugetul aprobat ieri, în plenul CJT, se regăsește o linie bugetară specială pentru „Strategia județeană pentru realizarea pistelor de biciclete”, spune Cristian Moș.

Efectele benefice ale unei asemenea rețele de piste sunt evidente, ele se referă la mediul economic, turistic, dezvoltarea sectorului de comerț și servicii.

”Pe lângă beneficiile evidente pe care o astfel de rețea le-ar aduce județului nostru, trebuie luat în calcul și faptul că o asemenea investiție o să aibă un impact economic pozitiv, prin creșterea veniturilor din dezvoltarea cicloturismului și a sectoarelor de comerț și servicii. Cicloturismul este o componentă esențială pentru punerea în valoare a potențialului turistic al Timișului.  Consider că această viitoare investiție pe care Consiliul Județean Timiș urmează să o facă în infrastructura pentru biciclete trebuie să țină cont de nevoile utilizatorilor, cu respectarea celor 5 criterii de calitate recunoscute pe plan internațional: sigură, directă, coezivă, confortabilă și atractivă.

Totodată, trebuie respectat principiul dezvoltării durabile a mobilității urbane prin împărțirea echitabilă a spaţiului drumurilor publice între cele 4 moduri relevante de deplasare – deplasarea pietonală, cu bicicleta, cu transportul public și deplasarea motorizată individuală. Primul pas a fost făcut – vă voi ține la curent cu stadiile prin care o să treacă aceast proiect și sper că vom putea să ne bucurăm împreună, în anii ce vin, de o infrastructură velo de calitate în județul Timiș”, a mai spus Cristian Moș.

Comentarii

comentarii