Acasă Actualitate Consiliul Local Timişoara – nicio şedinţă fără circ

Consiliul Local Timişoara – nicio şedinţă fără circ

DISTRIBUIȚI

plen_2Niciun plen fără circ – aceasta pare să fie deviza după care acţionează unii consilieri locali ai Timişoarei. În cele mai multe şedinţe ale Consiliului Local Timişoara (CLT), există momente care seamănă izbitor cu atmosfera din bâlciurile din vechile târguri provinciale.

Persoane care vorbesc în acelaşi timp, încercând să se impună prin decibeli, nu prin argumente, contre mai mult sau mai puţin elegante, intervenţii nejustificate din public, atmosferă tensionată şi lipsă reciprocă de respect – acestea sunt câteva din elementele care transformă unele momente ale şedinţelor de consiliu local în show-uri de prost gust.

În plus, deşi întrunirile comisiilor de specialitate ale CLT nu găzduiesc evenimente spectaculoase, se întâmplă ca în plen, proiecte de hotărâre care au toate avizele comisiilor să nască un circ monstru. În mod normal, diferendele ar trebui discutate şi rezolvate în comisii, pentru ca, apoi, plenul să decurgă civilizat şi eficient.

Paradoxal, consilierii municipali se contrează dur pentru proiecte fără foarte mare importanţă, iar unele din cele cu adevărat controversate, de impact major, trec la vot fără probleme, pentru că, pe filieră de partid, se trasează sarcini clare în sensul votului. Viceprimarul Adrian Orza a făcut o comparaţie între atmosfera din şedinţele CLT şi cele ale Consiliului Judeţean Timiş: „Despre atmosfera din şedinţele CLT e de prisos să mai vorbim.

La Consiliul Judeţean Timiş există un regulament, potrivit căruia fiecare consilier are voie să vorbească de două ori. La CLT, se vorbeşte şi de 20 de ori. Sunt oameni tot de aici, din aceleaşi partide, nu cred că e vorba de diferenţe de educaţie sau altceva, dar se comportă cu totul altfel în CLT. Probabil, miza e mai mare, cu siguranţă, dorinţa de spectacol e mai mare, căci în plen vine şi presa şi fiecare se poate da în spectacol”.

Rezultatul este că tot mai mulţi timişoreni devin scârbiţi de ce se întâmplă între aleşii locali, ajungând apoi, într-un final, să refuze să se mai prezinte la urne. „S-a cristalizat foarte clar în România ideea că, dacă eşti în opoziţie, trebuie să fii bulldog. (…) Aşa se ajunge ca lumea să spună „toţi politicienii sunt la fel”, „nu mai mergem la vot” sau „nu mai avem încredere în nicicare”.

Vom ajunge să vorbim din ce în ce mai mult, pentru tot mai puţini oameni interesaţi”, crede Orza. Cert este că circul din şedinţele CLT nu este o noutate adusă de ultimele alegeri locale, fiind deja legendar. S-a conturat un algoritm clar: cei care se află în opoziţie sunt responsabili cu atacurile, mai mult sau mai puţin fondate, cei de la putere nu se lasă mai prejos şi răspund în acelaşi ton, deloc amical, iar când se produce câte o schimbare şi opozanţii trec la putere, „fac ciocul mic”, răspunzând doar la atacurile care se îndreaptă asupra lor. Anii trec, actorii se schimbă, circul rămâne, iar timişorenii se scârbesc. (Andrei BOGDAN)

Comentarii

comentarii