Acasă Actualitate Consiliul Local Timișoara a ales membrii CA Retim. City-managerul Matei Creiveanu, unul...

Consiliul Local Timișoara a ales membrii CA Retim. City-managerul Matei Creiveanu, unul dintre ei

DISTRIBUIȚI

Ședința Consiliului Local Timișoara din 23 februarie a avut punctul culminant atunci când s-au desemnat cei trei membri din consiliul de administrație (CA) al Retim. Propunerile venite dinspre executiv au fost Matei Creiveanu, actualul city-manager al Timișoarei, Nicoleta Păun și Mircea Vancia.

Radu Țoancă, PSD, a propus ca aceștia să primească o indemnizație de doar 250 de lei, dar consilierii PNL și USR PLUS nu au fost de acord, considerând că pentru rezultate bune este nevoie și de o remunerație pe măsură. Cel mai probabil, însă, cei trei membri desemnați de Consiliul Local nu vor avea prea mult de muncă sau, și dacă vor avea, tot reprezentanții din CA ai RER Grup, societatea germană care deține 50% din acțiuni în Retim, patru la număr, vor fi decisivi în luarea deciziilor.

„Am un amendament. «Se stabilește indemnizația lunară pentru cei trei reprezentanți ai Consiliului Local Timișoara la suma brută de 250 de lei, pe toată durata mandatului de patru ani. membrilor consiliului de administrație la suma de 250 de lei». De ce am făcut acest amendament? De lipsa de transparență, și nu numai la Retim, se vorbește foarte puțin și nu vreau să intru într-o zonă de scandal financiar. Indemnizațiile acestor oameni… vorbim de 3.500 de lei net pe lună, pe patru ani un calcul foarte simplu ne arată că cei patru oameni pleacă acasă cu 168.000 de lei. Este o sumă fabuloasă în raport cu faptul că participă la una, două ședințe sau câte or fi. Aș dori să plafonăm acest prag la 250 de lei, pentru a le putea deconta cheltuielile și eventualul efort pe care îl fac lunar. Pe măsură ce vom avea AGA la societățile din subordinea primăriei, în funcție de performanțele economice, să plafonăm și acolo. Acolo chiar este apanajul AGA”, a spus Radu Țoancă.

Ceilalți consilieri care au luat cuvântul au caracterizat, pe scurt, propunerea social-democratului drept „populistă”. Unii s-au întrebat dacă există un temei legal prin care Consiliul Local poate face acest lucru. Dintre aceștia, Rodica Militaru, USR PLUS, a invocat Legea 109/2011 care stipulează că doar adunarea generală a acționarilor (AGA) poate modifica indemnizațiile. Acesteia i-a fost atrasă atenția că este în necunoștință de cauză, acea lege fiind aplicată doar societăților în care autoritățile publice ar fi  acționar unic sau majoritar.

Alți consilieri locali ai USR PLUS au spus că rezultatele vin doar cu plată pe măsură, iar Constantin Ștefan Sandu, PNL, a invocat „capitalismul” drept argument pentru aceste cuantumul acestor indemnizații. Simion Moșiu, PNL, s-a arătat mai echilibrat și a spus că, deși Țoancă are o abordare populistă, ar trebui găsită o soluție prin care să se reflecte în indemnizații și munca, de altfel foarte puțină, depusă în acest CA. El a ținut să menționeze că în timpul crizei financiare din 2008, un reprezentant în CA-uri primea 50 de lei brut, adică 34 de lei net, lunar.

Tot Moșiu a evidențiat faptul că nu ar fi fost potrivit ca cei trei nominalizați să fie măcar să se prezinte în fața consilierilor, dacă nu să și prezinte un „business plan” pe care să îl susțină în CA al Retim. Ultimul punct a fost susținut și de Adrian Lulciuc, de asemenea liberal. Cu promisiunea că până la urmă cei trei vor fi prezenți în următoarea ședință a CA, s-a trecut la vot.

La amendamentul lui Țoancă, doar el și colegul său social-democrat, Ioan Szatmari, au votat „pentru”, restul abținându-se. La proiectul cu numirile efective, au fost 20 de voturi „pentru” și patru abțineri.

Prezentarea celor trei noi membri CA ai Retim:

Nicoleta Păun (34 de ani) este absolventă a Facultății de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, specializarea economia mediului și agroalimentară. După 7 ani de experiență profesională în domeniul consultanței în management și accesării de fonduri europene, este antreprenor conducând companii în domeniile construcțiilor și comerțului.

Mircea Vancia a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara, urmată de un masterat în Pieţe Financiare. Si-a început activitatea profesională în domeniul serviciilor financiare încă din anul I de facultate, unde, după numai 4 ani, a ajuns pe o poziție de top management şi unde a rămas până în anul 2010.

Ulterior, a acceptat provocarea grupului din care făcea parte compania de servicii financiare de a coordona dezvoltarea unei noi companii din zona serviciilor. A activat timp de 8 ani în noua companie pe care dezvoltat-o de la numai trei angajați, în 2010, până la peste 800 în 2018, ajungând în top 3 companii de profil din România. Din 2018 a făcut pasul spre antreprenoriat, unde și-a dezvoltat propria companie în domeniul serviciilor”.

Despre Matei Creiveanu, mai multe detalii au fost prezentate atunci când a fost prezentat drept noul city-manager al Timișoarei.

 

Comentarii

comentarii