Acasă Administraţie Consiliul Local Timișoara a aprobat modificarea regulamentului de terase. Igluurile vor putea...

Consiliul Local Timișoara a aprobat modificarea regulamentului de terase. Igluurile vor putea fi amplasate pe domeniul public, dar nu încă și deschise

DISTRIBUIȚI

Pe 16 februarie, Consiliul Local Timișoara a aprobat modificarea „Regulamentului privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal” pentru a putea permite amplasarea „igluurilor” în perimetrele dedicate teraselor. Cu toate acestea, comercianții nu vor putea încă primi clienți în aceste spații, deoarece Timișoara încă este în „scenariu roșu”, iar singurele spații care pot fi deschise pentru comerțul de alimente și băuturi sunt terasele cu maximum doi pereți.

Primarul Dominic Fritz a explicat :„Chiar astăzi a fost și un protest horeca. Este o situație absolut teribilă pentru tot domeniul. Eu mi-am făcut publică încă de anul trecut opinia personală. Ne trebuie un efort comun de respectare a restricțiilor care să reducă rata de infectare constant. Dar două domenii au fost afectate cel mai mult: horeca și cultura. Au fost anul trecut acele scutiri de impozite, care sunt doar un mic ajutor, nu rezolvă problema pentru mulți dintre comercianți. Aceasta (modificarea regulamentului – n.r.) este partea noastră de contribuție la rezolvarea problemei, dar este doar o parte a soluției. (…) Asta nu înseamnă că aceste igluuri sunt încă legale. Nu au nevoie doar avizul nostru pentru amplasare, pentru că la o incidență de peste 3 la mia de locuitori doar terasele cel mult pe jumătate închise sunt legale”.

Consilierii locali au votat în unanimitate „pentru”, dar au venit și cu completări. De exemplu, Radu Țoancă, PSD, a adăugat: „Salut această inițiativă. Rezolvăm pe jumătate problema, dar ne facem partea noastră de treaba. Ar mai trebui ca în martie sau aprilie să mai facem o amendare. Ne trebuie adaptarea mai multor străzi centrale devenite pietonale. Terasele și unitățile comerciale încă își iau autorizații pe vechiul regulament, care prevedea o limită de 1,20 – 1,50 metri față de limita trotuarului. Acum nu mai există trotuare, anexa trebuie să fie adaptată cu cea ce s-a întâmplat și cum s-a dezvoltat zona istorică. Terasele sunt autorizate, dar nu legal, în raport cu realitatea din teren. Ar trebui să mai votăm o dată pentru intrarea în legalitate a acestor comercianți”.

Concret, pentru funcționarea igluurilor, articolul 20, cel privind terasele provizorii,din regulamentul amintit a fost modificat la următoarea formă:

„Terasele provizorii – pot fi amenajate în fața punctului de lucru, cu profil de alimentație publică de către deținătorul acestuia, pe baza autorizației de construire (după caz) și de funcționare, respectând următoarele reguli:

– terasele sezoniere vor fi strict desfășurate pe lungimea frontului fațadei, doar acolo unde lățimea trotuarului este mai mare de 2 (doi) metri, păstrând pentru circulația pietonilor o porțiune de trotuar de minimum 1,2 m.

– în situațiile în care mai mulți comercianți au activitatea în același imobil cu sau fără front la artera principală și solicită fiecare amenajarea unei terase, prioritatea va avea cel de la frontul stradal (fațada principală).

– se interzice amplasarea teraselor pe carosabil, parcări, în zone verzi și în zone verzi de aliniament.

– pe suprafața amenajată ca terasă, operatorul economic va utiliza mobilierul urban avizat; materialul și cromatica se vor armoniza cu culorile și arhitectura specifice zonei; se interzice mobilierul din material plastic.

– în scopul amenajării teraselor, acoperirea pavajului (doar în cazul în care planeitatea acestuia nu este asigurată ) se permite cu platforme provizorii ori postamente ce nu vor depăşi 15 cm înălțime.

– terasele pot fi acoperite cu umbrele realizate din materiale impermeabile, rezistente la intemperii, vor avea aceeași formă, culoare și dimensiuni și nu vor depăși limita autorizată a terasei; la terasele lipite de punctul de lucru al societății se pot amplasa și copertine cu condiția obținerii autorizației de construire.

– pe terasele situate în fața punctului de lucru se interzice amplasarea barurilor și a vitrinelor frigorifice, excepție făcând vitrinele frigorifice de înghețată.

– pe perioada stării de alertă se pot amplasa în perimetrul teraselor sezoniere sisteme de protecție a cetățenilor, contra intemperiilor, pentru sezonul rece”.

De asemenea, a fost modificat și un articol din anexa 5 a regulamentului, cea care stabilește actele necesare avizării teraselor provizorii. Acesta va arăta de acum astfel:

„Proiect arhitectural sisteme de protecție a cetățenilor contra intemperiilor și condițiile amplasării acestor sisteme;

– Prezentare sistem de protecție contra intemperiilor (informații privind materialele folosite, culorile, condițiile de utilizare a sistemelor) inclusiv modul de stabilizare al sistemelor asumat de producător sau proiectant autorizat;

– Plan situație – lungime front fațadă de la adresa unde se dorește amplasarea sistemelor, lățimea străzii care să permită atât funcționarea unei terase cât și circulația pietonilor precum și accesul mașinilor de urgență (SMURD, POLIȚIE, POMPIERI, etc.)”.

Comentarii

comentarii