Acasă Actualitate Consorțiul Universitaria propune reîntregirea planului bugetar dedicat învățământului superior din cadrul PNRR

Consorțiul Universitaria propune reîntregirea planului bugetar dedicat învățământului superior din cadrul PNRR

237
DISTRIBUIȚI

Învățământul superior din România include un număr de universități cu potențial, precum universitățile membre ale Consorțiului Universitaria – alcătuit din Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București și Universitatea de Vest din Timișoara – ale căror politici manageriale vizează explicit o creștere a nivelului de competitivitate la nivel internațional.

Președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, a explicat că performanța în zona învățământului superior necesită însă investiții și resurse pe măsură. Recenta măsură luată de guvernul României de a reduce drastic (cu aproximativ 70%) investițiile din învățământul superior din cadrul PNRR este una deopotrivă nefericită și periculoasă.

Măsura este una nefericită pentru că România ratează o șansă importantă prin intermediul căreia putea deveni o națiune competitivă din perspectiva învățământului superior, prin intermediul a câțiva poli de excelență. În absența unor investiții semnificative în zona învățământului superior, decalajul față de universitățile europene de prim plan se va amplifica, iar România va rămâne în afara primei ligi, din perspectiva ierarhiilor bazate pe cercetare și educație.

Măsura este însă și una periculoasă, prin consecințele pe care le implică. În primul rând, o țară care refuză să facă investiții majore în educație este o țară condamnată pentru a deveni o colonie științifică și tehnologică, o țară vulnerabilă la demagogie și fake news, o țară cu o productivitate și valoare adăugată scăzută, pentru că educația este factorul esențial în prosperitatea oricărei națiuni. În al doilea rând, absența investițiilor semnificative în învățământul superior este în contradicție cu țintele majore ale Comisiei Europene și, implicit, ale României. Concepte precum inovație, digitalizare, specializare inteligentă, combaterea schimbărilor climatice riscă să rămână simple clișee – jargoane politice, cu mici șanse de reușită în absența unor investiții majore la nivelul învățământului terțiar menite să schimbe mentalități și să dezvolte competențe și soluții tehnice de vârf. În al treilea rând, universitățile au un impact semnificativ asupra dezvoltării aglomerațiilor urbane din jurul lor, iar absența investițiilor semnificative în universități va încetini ritmul de dezvoltare a ecosistemelor urbane mari din jurul acestora.

Prof. Pirtea subliniază: „Din păcate, trebuie să o spunem deschis, în competiția internațională a universităților nu este posibilă stagnarea, nimic nu este static. Schimbarea ierarhiilor universitare este permanentă. Universitățile care nu vor persevera și care nu își vor dezvolta centrele și calitatea programelor de educație și cercetare vor involua, în timp ce universitățile care vor investi inteligent în resurse ale performanței și competitivității vor evolua.

Învățământul superior românesc are nevoie de investițiile majore care pot fi operaționalizate prin proiectele din cadrul PNRR, diminuarea drastică a bugetului din acest capitol fiind o cale sigură către decăderea învățământului superior românesc în plan european, cu consecințe catastrofale pe termen lung. Consorțiul Universitaria, ca alianță reprezentativă a universităților românești de top, are o responsabilitate crucială față de viitorul României Educate, față de evoluția societății românești în ansamblu. Din această postură, Consorțiul Universitaria propune reîntregirea planului bugetar dedicat învățământului superior din cadrul PNRR, de care depinde șansa noastră la un viitor prosper”.

România a primit o șansă reală de dezvoltare prin planul bugetar prevăzut în proiectul inițial al PNRR. Dacă educația este cu adevărat o prioritate națională este important ca acest lucru să se reflecte în nivelul investițiilor propuse. De aceea, Consorțiul Universitaria solicită guvernului să revină asupra deciziei de reducere bugetară sau să identifice surse alternative credibile și concrete de finanțare pentru a realiza investițiile și reformele structurale necesare pentru învățământul superior românesc.

 

 

Comentarii

comentarii