Acasă Actualitate Consultare publică pentru învățământul din Timiș, anunțată de Primăria Timișoara de abia...

Consultare publică pentru învățământul din Timiș, anunțată de Primăria Timișoara de abia la cinci zile după desfășurare. Ce concluzii s-au tras și ce urmează

273
DISTRIBUIȚI

Luni, 25 ianuarie, reprezentanții Primăriei Timișoara au anunțat o dezbatere publică pentru învățământul liceal și profesional la nivelul județului Timiș… dezbatere desfășurată pe 20 ianuarie. Au fost prezentate însă concluziile pentru proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal și profesional care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022. De organizarea dezbaterii s-a ocupat Grupul de Lucru pentru Educație constituit la nivelul județului Timiș (GLE@AntiCovidTm), o inițiativă a platformei AnticovidTm.

La această dezbatere au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor, reprezentanți ai sindicatelor școlare, ai mediului privat, profesori și părinți. La baza discuțiilor au stat cele două variante de planuri-cadru propuse de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pentru fiecare dintre cele două filiere, teoretică și vocațională.

Concluziile dezbaterii sunt prezentate astfel de reprezentanții Primăriei Timișoara: „În urma dezbaterii au putut fi trase câteva concluzii, printre care faptul că modificările propuse nu țin cont de finalitățile educaționale, și anume de profilul absolventului de clasa a X-a sau clasa a XII-a, care cuprind o serie de competențe cheie care pot fi ușor omise de curricula și conținuturile care ar urma să fie dezvoltate pe baza acestor planuri-cadru.

S-a pus accentul pe transdisciplinaritate și pe valoarea adăugată pe care aceasta o poate aduce, un exemplu de abordare al transdisciplinarității fiind dezvoltarea de proiecte sau metoda project based learning.

Deși sănătatea și sedentarismul sunt o provocare pentru o parte semnificativă a societății, orele de educație fizică și sport sunt reduse la o oră, maxim două ore pe săptămână. De altfel, numărul orelor de TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) este redus la o oră pe săptămână, în contextul în care cerința de abilități digitale este tot mai ridicată”.

Miercuri, 27 ianuarie, de la ora 18:00, va avea loc o a doua dezbatere organizată de Grupul de Lucru pentru Educație. „De data aceasta vor fi puse sub lupă planurile-cadru pentru învățământul tehnologic și profesional”, mai anticipează reprezentanții primăriei. De această dată, completăm noi, a fost și anunțată de dinainte desfășurarea acesteia. Ca și prima, se va desfășura online, iar înscrierea pentru participare se face la: http://bit.ly/glepcl2021.

Alte propuneri de îmbunătățire, din partea tuturor factorilor interesați, pot fi trimise la adresa de email planuri_cadru@rocnee.eu, până la data de 31 ianuarie 2021.

Comentarii

comentarii