Acasă Actualitate Consulul general al Serbiei, în vizită la Reşiţa

Consulul general al Serbiei, în vizită la Reşiţa

DISTRIBUIȚI

Consulul general al Serbiei în România, Lazăr Manojlovici, are în vedere dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale dintre cele două state, apreciind luni, la Reşiţa, buna colaborare între administraţiile judeţene şi locale din România şi Serbia. Noul consul general al Serbiei s-a aflat luni, pentru prima oară, la Reşiţa, prilej cu care s-a întâlnit cu edilul oraşului dar şi cu prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde.

La Primăria Reşiţa, atât edilul Mihai Stepanescu, cât şi Lazăr Manojlovici au subliniat faptul că Primăria are foarte multe proiecte în colaborare cu alte municipalităţi sârbeşti, proiecte ce au fost depuse pentru finanţare pe programul IPA România-Serbia. De asemena, s-a vorbit despre comunitatea sârbă din Reşiţa şi centrul cultural care este în construcţie în municipiu. În prezent, în Caraş-Severin se derulează opt proiecte prin Programul IPA de cooperare transfrontalieră România – Serbia, din care patru, în valoare de 3,2 milioane euro, sunt la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, iar celelalte, în valoare de circa 582.000 euro, la nivelul altor instituţii publice din judeţ.

„Ne dorim o colaborare transfrontalieră în avantajul ambelor părţi. Un accent deosebit se va pune în special în domeniul economic, iar valoarea schimburilor comerciale ar trebui să crească simţitor. Sunt convins că aşa va fi, având în vedere prieteniile care ne leagă de ţara dumneavostră de atâta vreme. Practic, putem fi, oricând, un exemplu bun pentru ceilalţi, în ceea ce priveşte relaţiile dintre două state”, a afirmat Lazăr Manojlovici.

Pe de altă parte, oficialul sârb i-a mulţumit, cu acest prilej, preşedintelui Traian Băsescu pentru gestul său de a nu fi participat la Summitul ţărilor Central şi Sud-Est europene, care s-a desfăşurat pe 27 şi 28 mai, la Varşovia. „Gestul preşedintelui Traian Băsescu are o însemnătate deosebită pentru Guvernul Serbiei. Înseamnă mult pentru noi. Ţin să mulţumesc, pe această cale, preşedintelui României pentru că ne-a susţinut”, a spus consulul.

La rândul său, prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea, a menţionat că în judeţ trăieşte 27% din populaţia de etnie sârbă, iar în patru localităţi învăţământul este integral în limba sârbă. „În Caraş-Severin funcţionează, la ora actuală, nouă firme sârbeşti, ceea ce înseamnă locul 16 într-un top al firmelor cu capital străin. Nu în ultimul rând, Caraş-Severinul are 164 de km de frontieră cu Serbia, din care 121 km sunt fluviali. România şi-a modernizat posibilităţile de supraveghere a frontierei, deoarece graniţa este a Uniunii Europene, iar România este pregătită pentru aderarea la Schengen”, a susţinut Ţunea.

Consulul general al Serbiei s-a interesat, în context, de posibilitatea deschiderii de noi puncte de trecere a frontierei. „Există deja depuse două proiecte care prevăd acest lucru, la Grădinari şi la Iam, însă ne focusăm atenţia pentru depunerea de proiecte pe Strategia de dezvoltare a Dunării, prin construirea unor poduri, unul la Socol şi unul peste Dunăre, probabil în zona Moldova Nouă. Trebuie să profităm de aceste oportunităţi, pe care le au doar cei de la Bratislava în jos”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Comentarii

comentarii